Hrabě Belisarius přehled

Hrabě Belisarius https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311345/bmid_hrabe-belisarius-ERN-311345.jpg 4 30 30

Historický dobrodružný román odehrávající se v 6.století n.l. ve stále rychleji se rozpadající římské říši, v němž hlavní hrdina - čestný generál Belisarius bojuje nejen s nepřáteli říše a zákulisními intrikami, ale i s nepřízní svého vládce, který mu nedůvěřuje, a kterého přesto nikdy nezradí. Doplněno mapami oblastí, v nich že příběh odehrává.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Count Belisarius , 1938


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrabě Belisarius. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Finn69
11.06.2023 4 z 5

Na Gravese jsem celkem zatížený, začalo to kdysi dávno hlavně díky jeho u nás nejznámějším knihám o císaři Claudiovi, které se mi dostaly do rukou jako první. Ale od té doby jsem přečetl i řadu dalších a doporučuji každému, kdo se trošku zajímá o historii, aby to zkusil taky.
Třeba zrovna tuhle.
Hrabě Belisarius byl geniální a velmi úspěšný generál císaře Východořímské říše Justiniána z šestého století. Mimo jiné pro císařství na Vandalech znovu dobyl Kartágo, na Gótech Itálii i samotný Řím a ve volném čase zvládal úspěšně čelit Peršanům a nájezdům Hunů a Bulharů na Konstantinopolis. Ale tohle období a místo (bohužel pro něj) výrazně víc svědčilo náboženským fanatikům a dvorským patolízalům, než čestným a přímým vojákům.
Je to zajímavá kniha z dob, o kterých toho moc nevím, a asi bych to měl dohnat.

Kabuky
21.05.2023 5 z 5

Kniha se čte sama. Výborný překlad.


martin č.
13.01.2022 5 z 5

Gravesovy romány (aspoň tento i známější knihy o císaři Claudiovi) jsou podle mého soudu docela jiné oproti dnešní historické próze, které jsou plná knihkupectví. Graves si moc nevymýšlí žádné romantické či dobrodružné linky, kterými by svou beletrii zaplnil. Když to přeženu, on téměř jen převypravuje přístupnějším jazykem obsáhlá díla starověkých autorů. U románů "Já, Claudius" Tacita a v tomto případě Procopia Z Kaisareie a jeho díla Válku s Peršany a Vandaly, Válku s Góty a Tajnou historii (která česky bohužel nevyšla). A protože Procopiova díla jsou velmi podrobná, měl Robert Graves z čeho čerpat. Byť asi Justiniánovi nasadil až zbytečně psí hlavu a Belisaria naopak snad až přespříliš vylíčil jako nejspravedlivějšího mezi spravedlivými. Faktem je, že tento Justiniánův vojevůdce byl asi jedním z největších vojenských stratégů historie. Hlavně proto, že dokázal z naprostého minima možného vytěžit absolutní maximum.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrabě Belisarius v seznamech

v Přečtených34x
v Doporučených5x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x