Hovor! - Si si istá, že tebe sa to nestane? přehled

Hovor! - Si si istá, že tebe sa to nestane?
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291768/bmid_hovor-si-si-ista-ze-tebe-sa-to-nest-Hlp-291768.jpg 4 383 383

Veľmi pôsobivý román Laurie Halse Andersonovej je príbehom študentky Merryweatherskej strednej školy Melindy Sordinovej. Po traumatickom zážitku na večierku na záver školského roka, na ktorý zavolala políciu, ju spolužiaci začnú ignorovať, lebo nechce vysvetliť, prečo to urobila. Postupom času sa Melinda dostáva do čoraz väčšej izolácie – úplne prestane rozprávať a takmer s nikým sa nestretáva. Svoje pocity dokáže vyjadriť iba na hodinách výtvarnej výchovy prostredníctvom prác, ktoré realizuje pre učiteľa Freemana. Opäť však túži nájsť svoju identitu, zahodiť minulosť za hlavu, a keď sa jej to už-už darí, znova jej cestu skríži Andy. Lenže tentoraz sa už Melinda nedá, odmieta byť ďalej ticho, rozhodne sa postaviť čelom k svojim problémom a povedať, čo sa vlastne stalo. Román, ktorý zaraďujú do kategórie problémovej literatúry, získal ihneď po vyjdení viacero cien a preložili ho do šestnástich svetových jazykov. V roku 1999 ašpiroval na Národnú cenu za literatúru pre dospievajúcu mládež a v roku 2004 bol sfilmovaný.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

Speak , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hovor! - Si si istá, že tebe sa to nestane?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (103)

Zmiu
30.05.2023 5 z 5

Dobře napsaná kniha o traumatu, kdy se postupně dozvídáme, co se stalo. Já jsem dříve viděla film z roku 2004, tak jsem už věděla, co se stalo, ale i tak byla pro mě kniha silným čtenářským zážitkem, asi také pro to, že některé věci film nepojme a zase naopak. Teď jsem ji po 5 letech četla znovu a je pravda, že už jsem si víc všímala jednoduchého jazyka. Nicméně příběh vypráví 13-14 letá dívka, tak i ten styl působí autenticky. I přes závažné téma má vypravěčka sympatický smysl pro humor. A moc se mi líbí obálka se stromem (vyd. 2016) . A film také doporučuji.

Venneto
22.05.2023 4 z 5

Do této knihy jsem se pouštěla s tím, že jsem nevěděla, co mám očekávat. Celkově to pro mne bylo ale příjemné překvapení, ač se jednalo o náročné téma. Autorka používala velice jednoduchý styl psaní, který se dobře četl a myslím si, že právě tento styl by mohl být sympatický i mladším čtenářům a nenásilně jim tak otvírat tyto vážná témata. Oceňuji i rozdělení knihy na čtvrtletí, kde v každém byl vidět rozdíl v chování a psychickém rozpoložení hlavní hrdinky. Jsem ráda, že na závěr bylo přidáno Z dopisů čtenářek, neboť to dokazuje, že problémy jako znásilnění, šikana, deprese, aj. jsou stále aktuální. Musím pochválit i obálku, která mne zaujala hned na první pohled.


ReniHan
09.05.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, nevím co dál k ní říct, protože naštěstí nemám takové zkušenost.
Jestli se nacházíte v těžké situaci jako Melinda, prosím řekněte to někomu, lince důvěry nebo někomu blízkému. NEJSTE V TOM SAMI A JSTE MILOVÁNI!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Listopadové knižní novinky

14.11.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hovor! - Si si istá, že tebe sa to nestane? v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených491x
ve Čtenářské výzvě137x
v Doporučených35x
v Knihotéce175x
v Chystám se číst191x
v Chci si koupit44x
v dalších seznamech9x