Houby z Yuggothu / Fungi from Yuggoth přehled

Houby z Yuggothu / Fungi from Yuggoth https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429892/bmid_houby-z-yuggothu-fungi-from-yuggoth-WL2-429892.jpg 4 100 100

Sbírka básní Houby z Yuggothu (Fungi from Yuggoth) je výjimečná kniha. Je to jediná známá Lovecraftova sbírka poezie. Jde o věnec sonetů, šestatřicet tematicky i dějově provázaných textů, stylově mezi Petrarkou a Shakespearem, napsaných z valné většiny v devíti dnech na přelomu let 1929 a 1930. Dnes funguje jednak jako metatext, tedy jako poezie odvozená motivicky i v konkrétních obrazech od jiných, předcházejících Lovecraftových prozaických textů, jednak jako prototext, který motivy i obrazy nabízí pro další využití. A přímé i volnější odkazy nemíří jen za H. P. Lovecraftem, ale i za jeho druhy v hororové zbrani, jimiž byli lord Dunsany nebo Robert W. Chambers. Sbírka vznikla v době, kdy se Lovecraftův specifický fikční svět rozvíjel, probarvoval, konkretizoval – ovšem nebyl ještě zdaleka hotový. Jednotlivá čísla sbírky jsou výpravná, dějová, navazují na sebe, gradují, takže ve finále navozuje kniha dojem spíše povídky než básnické práce ve formátu znělky. Houby mají k Lovecraftově próze blíž, než by se mohlo navenek zdát. Kniha vychází dvojjazyčně, každou báseň doprovází ilustrace Františka Štorma.... celý text

Literatura světová Horory Poezie
Vydáno: ekniha , Volvox Globator
Originální název:

Fungi from Yuggoth , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houby z Yuggothu / Fungi from Yuggoth. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

jirijanovotny
17.12.2023 2 z 5

O Lovecraftovi jsem slyšel
z nejrůznějších míst,
jsem fantasy fanda
tak začal jsem ho číst.

Nebudu však fandou
jeho poezie,
odkládám ji stranou
ať si jinde žije.

Rawen616
09.06.2022 4 z 5

Nemohu jinak. Nejsem milovník poezie ale jsem milovník Lovecrafta a jeho veršíky mi zkrátka sedly. Není to žádná vysoká poezie ale hemží se to v nich odkazy na typické Lovecraftovské rekvizity(staré zlé knihy, domy, prastaré bytosti, šílenství, sny...) a pokud už máte jeho dílo načteno, rozhodně si je velmi užijete. Nemluvě o tom, že básně navazují a tvoří z části i jakýsi příběh. Doporučuji vydání od Strak na vrbě. Nemá sice tak velkolepé zpracování jako to novější ale je hezky malé do kapsy, má lepší překlad a ilustrace také nejsou vůbec špatné. Je dobře, že v knize jsou i originály básní v angličtině. I když se překladatel snažil, originál zkrátka zní líp a verše v něm dávají větší smysl.


ComicGuy899
03.03.2022 4 z 5

Lovecraft ma svojimi obskurnými nápadmi nedokáže prestať prekvapovať.

Nejedná sa síce o najlepšie napísanú hororovú báseň akú som kedy čítal (na Poea sa stále nedoťahuje) no svoje snové predstavy v tejto forme reprezentuje ako nikdy predtým.

Biblia Cthulhu mýtu? Hej!

Toto vydanie odporúčam skôr čitateľom pokročilejších v angličtine, ktorým nerobí problém ani silno archaický jazyk, keďže navzdory dobrému českému prekladu sa kontext raz za čas v preklade stratil.

Poklad, ktorý by nemal minúť žiaden Lovecraftian.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod)


Kniha Houby z Yuggothu / Fungi from Yuggoth v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených8x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech5x