Hostující profesoři přehled

Hostující profesoři https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137254/bmid_hostujici-profesori-f1c-137254.jpg 4 401 401

Hostující profesoři série

1. díl >

Komika nejlepšího románu z univerzitního prostředí, inspirovaného autorovými osobními zkušenostmi, nestojí jen na rozdílech anglického a amerického univerzitního systému, ale především na situacích, v nichž se ocitne anglický pedagog coby hostující profesor v Kalifornii, a jeho americký kolega, působící dočasně v Anglii. Univerzitní profesor, literární vědec, kritik a esejista David Lodge (1935) se proslavil především jako autor humoristických próz.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Changing Places , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hostující profesoři. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (63)

Corwin11
08.05.2024 5 z 5

I když už jsem jí četl dávno, je to skvělá knížka, na které jsem se dobře zabavil a rád si vybavuji pasáže z této knihy.
Úsměvný přerod suchopárného anglického profesora ve volnomyšlenkáře.

cukrovka
12.01.2024 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha při cestách v autě. Zajímavá sonda do života univerzitních profesorů v 60.letech v Anglii a USA. Příběh plný satiry a suchého anglického humoru.


Matematicka
01.10.2023 5 z 5

Dlouho už jsem se při četbě knihy tak nenasmála a nepobavila, jako při čtení "Hostujících profesorů" Davida Lodge. A to přesto, že jde o román, který v anglickém originálu vyšel v roce 1975. David Lodge vychází ze svých osobních zkušeností s akademickým prostředím britských i amerických univerzit a vytvořil příběh, který má úžasnou strukturu, ale v jednotlivých pasážích se prosazuje i vybroušená situační komika. V příběhu se dostává ke kritice akademického prostředí, typických anglických i amerických vlastností, generačních rozdílů i různých osobnostních nastavení a předsudků všeho druhu. Při čtení jsem si vzpomněla na Svěrákův komentář k jeho prvnímu filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje". Říkal, že kdyby tehdy se Smoljakem věděli to, co ví dnes, tak že by z těch nápadů, které dali do jednoho filmu, dnes mohli udělat filmů několik. Jako podobný „gejzír nápadů“ mi přišla i kniha "Hostující profesoři". Nikdy mě ale ten gejzír nezahltil a vždy mi přišel zase znovu vtipný.

U knihy "Hostující profesoři" jsem se bavila tak, že bych si ji s chutí přečetla ještě jednou. A podobně se těším i na další knihy Davida Lodge. Jeho knihy pro mě splňují všechna kritéria dobré komediální tvorby: díky nadsázce, která je v takových dílech dovedena až ad absurdum, se můžeme zamyslet nad problémy, které jako zveličené vystoupí do popředí a vidíme je zřetelněji. Jsou to ale skutečné problémy, které se týkají našich životů.

"Philip Swallow zatím při čtvrtém džinu s tonikem a po dvouhodinovém studiu anatomie tří dívek účinkujících v baru ČI-ČA dospěl k závěru, že odhalil nejhlubší a pravou příčinu generačního rozporu: je to věkový rozdíl. Mladí jsou mladší. Tudíž krásnější. Jejich pleť je svěží, mají dosud zadní zuby, břicho ploché, ňadra (ach!) pevná, stehna (ach! ach!) ještě nemramorovaná žilkami jako rokfór. A jak tento rozpor překlenout? Láskou přece. Tím, že dívky jako Melanie štědře poskytnou svá pevná mladá těla povadlým starým paprikům, jako je on, a obnoví v nich koloběh mízy. Melanie! Jak prosté a dobré bylo její gesto ve světle tohoto poznání! Jak zbytečně je komplikoval emocemi a etikou!"

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1975 - Hawthornden Prize


Kniha Hostující profesoři v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených567x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených32x
v Knihotéce230x
v Chystám se číst147x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech8x