Hospodské povídky přehled

Hospodské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170056/hospodske-povidky-170056.peg 4 8 8

Druhé, upravené vydání, které autor vydal vlastním nákladem. Kniha povídek a historek z české hospody. Petr A. Bílek o nich napsal: "Jsou to povídky ze života a o životě, povídky odkojené pábitelskou tradicí - ani ne tak předvést sebe, jako pobavit, zaujmout, poodhalit nový úhel pohledu. Je na nich vidět, že jsou prověřeny desítkami koncertních čtení, seškrtány podle reakce publika, podle ověřené schopnosti oslovit. Povídkový svět Václava Koubka je poněkud vzdálen světu jeho písniček: méně imaginativní, méně metaforicky sugerující, méně uspořádaný, spíše strohý svět příběhů - podobenství, odpozorovaných epizod, které ale směřují někam dál, než pouze k pointě. Je to svět črt, poznámek jakoby na okraji. Svět někdy až průzračně naivistní, jindy anekdoticky modelový, vždy však vědomě a chtěně průzračný. Právě knižní souhrnná podoba nám umožňuje vidět z odstupu, uvědomit si obrysy tváře, kterou nabízí až mozaika celku. Koubek je reportér života, ale toho, který nebývá na prvních stránkách novin, ba ani v černých kronikách. Života "obyčejného," vnímaného s "Koubkovskou" čistotou, života přibroušeného do krystalu. Nikoli efektně se lesknoucích, majestátních, ale tak nějak přirozeně, nevycizelovaně ryzích. Jeho sbírka básniček a textů, vydaná v roce 1992 v Pražské imaginaci, se jmenovala Teď to je čistý. Chtělo by se dodat: tohle to je "čistý" taky. "Čistý" svým přístupem ke světu. A nejenom teď. "... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hospodské povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

AndrewTheJUA
27.04.2024 3 z 5

Kvalita povídek je vesměs proměnlivá. Lepší, které mi vyloudily pousmání na tváři střídají slabší, které jsou podprůměrné.
Jako celek tři hvězdičky. 60%

Lka
08.06.2023 4 z 5

Audiokniha :
Úsměvné hospodské povídky. A jak už to bývá, některé jsou lepší, některé horší.
Audiokniha je i proložena písněmi Václava Koubka : Zvedni číš, Hospoda, Rozjímání, Pojď blíž.
Povídky : Babička, Neplavec, Studna, Rybář, Zájezd, Pestré, Radomil, Mrtvej, Plnoletá, Maminka, Modřenka, Raut, Trojice, Nirvána.


m.zirhut
07.06.2023 3 z 5

(audiokniha) Pana Koubka mám rád jako zpěváka. Nedávno jsem byl i na koncertě, který mě nadchnul. Těšil jsem se tedy i na povídky, ale bohužel mne zaujala asi tak polovina.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hospodské povídky v seznamech

v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce4x

Štítky knihy

humoristické povídky

Autorovy další knížky

Václav Koubek
česká, 1955
2004  92%Den bude dlouhý
2012  85%Sebrané povídky
2000  70%Hospodské povídky
1996  67%Vesnické povídky
1993  64%Povídky