Hořká múza přehled

Hořká múza https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495537/bmid_horka-muza-KdN-495537.jpg 4 23 23

Mrazivý horor o zrůdné vášni a slepé posedlosti Franz je spisovatel a netouží po ničem jiném, než aby mohl nerušeně psát. Osud se mu však podivnými způsoby staví do cesty… až do chvíle, kdy se mu zjeví přízrak zjizveného muže. Ten Franzovi předloží neodolatelnou nabídku: prostor pro tvorbu a inspiraci, pro kterou by nejeden člověk zabíjel. I přes vysokou cenu Franz nakonec souhlasí, aniž by tušil, čemu se pro svou slepou touhu upsal. Získá schopnost vidět očima přízraku a záhy ho pohltí děsivé vize vedoucí až na pokraj šílenství, už však není cesty zpět. Ve zvráceném díle, které společně s tajemným mužem tvoří, odhaluje hrozivě temnou minulost, jež se ho týká daleko víc, než by se kdy odvážil hádat.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hořká múza. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

soukroma
02.03.2024 2 z 5

Začátek zajímavý, ale pak nastoupily odpudivé prvky (holt horor), které mne nakonec tak ve čtvrtině od čtení odvrátily. Ale ještě jsem se mrkla na závěrečné stránky, kde už se odehrávala opravdu vražedná nechutná hrůza...

Nicméně na začátku jsem ukořistila zajímavé větičky:

"K tomu, abys žil, potřebuješ jedinou věc. Za žádných okolností nesmíš přestat dýchat, to je celé."

"Čím výš vyletím, tím menší se ti zdám, ale to jen proto, že ty neumíš létat."

dia.riedl
02.05.2023 4 z 5

Musím říct, že kniha se mi nakonec dost líbila, překvapila mě svou propracovaností a celkovým pojetím příběhu. Pokud znáte autorovy filmy, tak můžu říct, že příběh v knize má stejnou atmosféru a stejně postavené hororové prvky - žádné nadpřirozeno, duchy nebo strašidla ve skříni tady nečekejte, autor si hraje s vaší lidskostí a zkouší, co vydržíte. Znechucuje intimitu, popisuje takovou bolest a utrpení, ze kterého se vám zvedá žaludek.

Sledujeme život Franze, vášnivého spisovatele, který se kvůli své zarytosti dostane do světa mimo čas a realitu, kde nalezne to, po čem celý život toužil, ale i to, co by nikdy žádný člověk poznat nechtěl.

Dlouhou dobu nás příběh nechává v nejasnosti, nakonec se ale ukáže děsivá a tvrdá pravda o Franzovi, osudu a smyslu života.

Některé scény byly opravdu hodně drsné a zvrácené, ale ke konci se příběh posunul do jiné roviny, autor obrátil karty a my konečně pochopili záměr celého příběhu.

Jsem ráda, že mě kniha po dočtení nezklamala, ale naopak překvapila tím, kam se příběh ubral. Podobné knihy asi vyhledávat nebudu, ale pokud hledáte netradiční, trochu historický horor z prostředí Česka, nebojíte se postavit se brutálním, někdy i násilným sexuálním scénám, za cenu dobře propracovaného příběhu, tak tuhle knihu zkuste.


Vesmich
03.12.2022 3 z 5

No, asi to nebylo napsáno pro mě. Dlouho mi přišlo, že je to strašlivá slátanina. Později jsem změnila názor. Jako slátanina mi to nakonec nepřišlo, nicméně číst se to nedalo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (11)

Snažil se vnímat realitu, do které už nepatřil, ale nějakým způsobem ji obýval.


Za žádných okolností neprozraď, kdo je jeho otec. Nikdy a nikomu.


První známkou začínajícího poznání je touha zemřít. Proč je ale na cestě k smrti tolik zastávek, proč jde vše tak pomalu?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Hořká múza v seznamech

v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech3x