Hoří už Paříž? přehled

Hoří už Paříž? https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54879/bmid_hori-uz-pariz-N4b-54879.jpg 4 38 38

Osvobození Paříže 1944, Hoří už Paříž? ptá se Adolf Hitler 25.srpna 1944

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Paris brûle-t-il? , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hoří už Paříž?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Kabuky
30.03.2024 5 z 5

Perfektně zpracování.

Zelený_Drak
20.10.2023 3 z 5

Kniha nebyla zrovna z oblasti, o kterou bych se nějak víc zajímala, ale zároveň, když už na něco takového narazím a není to román, ale literatura faktu (byť s jistou dávkou fabulace, těžko se můžeme dozvědět, jak se doopravdy cítil někdo, koho později ten den zastřelili), mám pocit, že bych se měla přivzdělat. Tak jsem se přivzdělala o konci války v Paříži. Slovy klasika:

"Poznal jsem v životě mnoho vojáků. Znal jsem hejtmany a vojvody, generály i maršály, vítěze nesčetných tažení. Naslouchal jsem jejich vyprávění i pamětem. Vídával jsem je sklánět se nad mapami. Zakreslovat do nich barevné linky a šipky, plánovat, vymýšlet strategie. V té papírové válce vždy všechno klapalo, všechno fungovalo, vše bylo jasné a ve vzorném pořádku. Tak to musí být, vysvětlovali mi, armáda je především pořádek a řád. Vojsko se bez pořádku neobejde. Tím podivnější je, že co se týče pořádku, opravdová válka – a několik opravdových válek jsem viděl – neodbytně připomíná hořící bordel."


PetrCepek
28.05.2023 3 z 5

Zkusím porovnat s nedávno čteným "šestihvězdičkovým" románem Den pro Šakala, protože u obou knih jde vlastně o dokument z Francie doby relativně nedávné, přičemž všichni čtenáři předem vědí, že Šakal kontroverzního francouzského prezidenta nezastřelí, stejně jako že Paříž přes výslovný Hitlerův rozkaz neskončí v ruinách jako například Varšava. Obrovský rozdíl je však v tom, že prakticky každá postava představená ve Dnu pro Šakala hraje v příběhu větší nebo alespoň menší roli. Naopak v prapodivném literárním útvaru (dizertačka či snad komentovaný telefonní seznam Paříže 1944 ??) nazvaném "Hoří už Paříž?" Larry s Dominiquem zahltí čtenáře na prvních devadesáti stránkách cca třemi stovkami podrobně popsaných figur, z nichž většina poté z děje zmizí, aniž by měla pro příběh sebemenší význam. Druhá polovina knihy (byť vypráví o chaosu) je méně chaotická, ale to už nezachrání román dvou snaživých autorů, kteří úplně zapomněli, že méně je někdy více.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hoří už Paříž? v seznamech

v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autoři knihy

Dominique Lapierre
francouzská, 1931 - 2022
Larry Collins
americká, 1929 - 2005