Hora lebek: V Japonsku plném duchů přehled

Hora lebek: V Japonsku plném duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142170/bmid_hora-lebek-v-japonsku-plnem-duchu-LH3-142170.jpeg 4 27 27

Lafcadio Hearn (1850–1904) byl jedním z prvních cizinců, který přijel do pomalu se otvírajícího se Japonska druhé poloviny 19. století. Byl jím zcela okouzlen a zůstal až do své smrti. Ve sbírce Hora lebek najdeme povídky vycházející z různých japonských tradičních žánrů od čistého hororu až po duchařské eseje.

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

In Ghostly Japan , 1899


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hora lebek: V Japonsku plném duchů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

changaj
25.04.2019 5 z 5

Hearn píše se zaujetím a láskou pro japonskou kulturu. Knížka je pozoruhodným "hybridem" není to ani etnografická studie, ani sbírka příběhů, je to prostě to, co autora (editora?) na japonské kultuře zaujalo. Takže tady najdeme zamyšlení, pověsti, přísloví, zážitky autora na cestách Japonskem, poezii a ještě něco navíc. I přes tuto určitou roztříštěnost zprostředkovává kniha Japonsko velmi plasticky a přístupně.

midloch
23.01.2019 4 z 5

K hororům má tahle útlá knížečka hodně daleko, spíše jde o různé zajímavosti, postřehy a mytologické příběhy z tradičního Japonska. Každopádně, knížka je to zajímavá, pokud vás zajímá Japonsko.


eraserhead
25.10.2018 4 z 5

Hodně zajímavá a zvláštní kniha u níž se vlastně nedá moc říci, o čem je. Je o Japonsku, o tom vám řekne opravdu hodně. Mytologické příběhy s velkým oparem horroru se zde mísí s objevnými články poodhalujícími to i ono z tajemství tohoto zvláštního ostrova. Otisky Buddhových chodidel, osudy feny, taje japonské poezie, strašidelné příběhy v kotnrastu s realitou. Opravdu neobyčejné a zvláštní. Máte-li rádi Japonsko, tahle kniha byla napsána pro vás.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (12)

„Je to hora z lebek, odpověděl bódhisattva. „Ale věz, synu, že všechny lebky PATŘÍ JEN A JEN TOBĚ! V každé z nich svého času sídlily tvé sny, klamy a touhy. Ani jediná z nich nenáležela žádné jiné bytosti. Všechny bez výjimky bývaly tvoje, v miliardách tvých minulých životů.


Uranaija minúe širazu. - „Vykladač osudu nezná svůj vlastní.


Obzvláště víra Západu nás učí, že náš život na této zemi je larválním stádiem chamtivé bezmoci a že smrt představuje spánek kukly, z něhož bychom se měli vznést k věčnému světlu. Říkají nám, že dokud vnější tělo vnímá, mělo by být pokládáno za pouhý druh housenky a posléze za kuklu. Ujišťují, že na základě toho, jak se jakožto larvy chováme, ztrácíme či získáváme schopnost vyvinout pod zámotkem smrti křídla. Také nám říkají, abychom se netrápili skutečností, že z roztrženého kokonu nevidíme vylézat imágo Psýché. Tato absence vizuálního svědectví nic neznamená, protože máme jen slabozrakou vizi housenek. Oči se nám vyvinuly jen zpola. Neexistují snad nad a za hranicemi vnímavosti naší sítnice celé palety barev, jež nevidíme?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Hora lebek: V Japonsku plném duchů v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Japonsko tajemno japonská literatura strašidelné příběhy

Autorovy další knížky

Lafcadio Hearn
řecká, 1850 - 1904
2012  84%Hora lebek: V Japonsku plném duchů
1921  85%Kwaidan či Tajuplné japonské povídky
1911  0%Průhledy v neznámý Japan
1919  %Kimiko: Povídky z Japanu