Hodina tanga přehled

Hodina tanga
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173462/hodina-tanga-173462.jpg 4 36 36

Giovanna a Matilde nemajú na prvý pohľad veľa spoločného. Giovanna je pôvabná starožitníčka na prahu štyridsiatky, má manžela a dcéru v pubertálnom veku. Matilde je opustenástarena, žije v podkrovnom byte schátraného domu a zaťato sa snaží zabrániť, aby ju spoločnosť, ktorá dom spravuje, z neho vyhodila. Obe ženy sa za dramatických okolností spoznajú a zblížia. Ich stretávania a rozhovory vyústia do hlbokého priateľstva: stará žena na okraji spoločnosti a bohatá, vysoko postavená dáma sú si podobné väčšmi, než by niekto predpokladal. Obe v detstve prežili ťažkú traumu, ktorá nezmazateľne poznačila celý ich život: v období medzivojnového Talianska krásne chudobné dievča Matilde oddane prijíma život so všetkým, čo prináša. Nebojí sa prejaviť city, najmä lásku. Osud sa k nej však zachová macošsky, napriek tomu jej srdce nezatvrdne. Giovanna celý život naopak vytrvalo odmieta poddať sa citom, bojí sa bolesti a lásku prežíva veľmi opatrne, ako niekto, kto v partnerovi hľadá predovšetkým ochranu a záruku blahobytu. Vďaka Matilde sa postupne naučí byť mimoriadne citlivým a vrúcnym človekom, ktorý dokáže objať svet a prijímať život so všetkými jeho prekvapeniami i nečakanými zvratmi. Už nie je len pekná a krehká bábika, ale konečne nachádza dlho hľadanú vnútornú rovnováhu a pokoj, ako aj novú lásku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lezione di Tango , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina tanga. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Ludmila91
17.05.2024 5 z 5

Moc hezký příběh, knížka hezky překvapila. Vřele doporučuji

petra3242
04.07.2023 1 z 5

Nechápu, kde kniha vzala tak vysoké hodnocení. Mě čtení vůbec nebavilo. Jednu hvězdu dávám za příběhy z minulosti Matilde a Giovanny, které byly alespoň trochu čtivé. Kdyby se mi kniha nehodila do výzvy, odložila bych ji jako nedočtenou.


KatkaHutyrová
23.10.2022 4 z 5

Velké překvapení z knihobudky.

Bezprostředně po dočtení jsem knize chtěla dát plný počet hvězd, ale s odstupem několika hodin jednu hvězdičku odebírám, protože příběh Matilde mě bavil o mnoho více, než-li příběh Giovanny.
Celkově je ale knížka čtivá a plná překvapení. Kdo čte pozorně, objeví v knize spoustu krásných myšlenek a životních mouder.
Navzdory růžové barvě na obálce se nejedná a o přeslazenou romantiku. Jsou to příběhy dvou zcela rozdílných žen, které se v určité chvíli protnou. S Matilde prožijeme téměř celý život.
Tango má krásnou atmosféru, hlavní hrdinky jsou uvěřitelné. Giovanna mi přišla nevyzrálá a ufňukaná. Za kamarádku bych si ji nevybrala. Matilde mi byla mnohem bližší a máme mnoho společného. Její životní peripetie mi mnohdy vehnaly slzy do očí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodina tanga v seznamech

v Přečtených49x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

1993  70%Julie se nevzdává
2009  53%Mafiánka
2002  80%Hodina tanga
2002  72%Vanilka a čokoláda
2011  45%Aj Boh miluje čokoládu