Hodina mezi psem a vlkem přehled

Hodina mezi psem a vlkem https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500317/bmid_hodina-mezi-psem-a-vlkem-zuC-500317.jpg 4 157 157

Moravský básník Jan Skácel se svým dílem zapsal do srdcí čtenářů. Básnická sbírka Hodina mezi psem a vlkem pochází z tvorby 60. let, stejně jako Smuténka či Metličky. Po vydání těchto děl byl básník zahnán do politického ústraní. Za své dílo byl oceněn až po roce 1989.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina mezi psem a vlkem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

sgjoli
12.03.2023

Hodina mezi psem a vlkem je sbírka, kterou jsem četla už na vysoké škole, ale zjistila jsem, že si vlastně z této sbírky vůbec nic nepamatuju. A po nynějším druhém čtení jsem zjistila, proč.
Bohužel musím konstatovat, že tato básnická sbírka po mně vůbec nic nezanechala, ačkoliv jsem se snažila pozorně číst a vnímat. Jenže tyto texty, které sbírka v sobě obsahuje, po mně prostě jen stekly a brzy zas nebudu vědět zhola nic, co tahle sbírka nabízí.
Básně na mne působily jako takové momentky ze života, kdy básník pozoruje své nejužší okolí a popisuje své postřehy. Jsou tu motivy města, přírody, ročních období, sněhu, květů... dvěma básněmi vzdává hold K. J. Erbenovi a také O. Mikuláškovi. Některé básně jsou rýmované, některé zase připomínají volný proud vědomí.
Nakonec knihu nechávám bez hvězdičkového hodnocení - neumím ji pojmout, hodnotit, uchopit. Ve srovnání se Skácelovou Smuténkou, kterou jsem četla nedávno, tohle nebyl můj šálek čaje. Zatímco Smuténka ve mně zanechala určité emoce a dojmy, Hodina mezi psem a vlkem bohužel nic, no.

Jizi
05.03.2023 5 z 5

Podzim za městem

Jak ohýbači železa se postavily dny
k dřevěným stolům.
Ve vlasech mají rez a plavovlasé dýmy
spíš splývají. Už není žízeň,
ač ke studnám je blízko.

Vyrostlo plno plotů z ticha
a podle plotů mnoho přelízek.

A kdo dnes zná
hliněná jména králů asyrských,
tak mocná, že to bolí
o čtvrté ráno v rovinách?

A co zátopolí?

Kradeným koněm podzim rzá.


kopeceli
27.12.2022 5 z 5

Moje nejoblíbenější báseň - Kam odcházejí maminky… A pak hned všechny ostatní bez výjimky. Snové, melodické, beroucí za srdce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodina mezi psem a vlkem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených250x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených9x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech3x