Hobit (alebo Cesta tam a späť) přehled

Hobit (alebo Cesta tam a späť) https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411453/bmid_hobit-alebo-cesta-tam-a-spat-wPf-411453.jpeg 5 10378 10378

Hobit je kniha dejovo spojená s trilógiou Pán Prsteňov. Autor, povzbudený čitateľským úspechom, ktorý nasledoval po vydaní Hobita (prvý raz vyšiel v roku 1937), sa rozhodol pokračovať v príbehoch Stredozeme a rozšíriť ich; tak sa zrodil trojdielny román Pán Prsteňov a Silmarillion. Žriedlom spisovateľovej inšpirácie boli grécka, rímska, keltská a anglosaská mytológia, artušovské, karolínske a germánske legendy. V jeho diele sa prejavilo všetko, čím bol: tvorivým spisovateľom, filológom, historikom, etnografom, znalcom mýtov, geografom, filozofom, umelcom a oddaným kresťanom. Tolkienovo rozprávačské majstrovstvo spočíva vo vytvorení vlastnej, originálnej mytológie.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

The Hobbit, or There and Back Again , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hobit (alebo Cesta tam a späť). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1015)

JustABookReader
04.05.2024 5 z 5

Jedna z nejlépe napsaných knih co jsem četl.
Kniha bylo zrovna to fantasy co mám rád.
Příběh o hobitech mě natchl a musel jsem si pustit film.
Film byl dle mého názoru vydařený, ale bylo tam mnohem více odkazů na Pána prstenů. Ale nemyslím si, že by to příběh nějak extrémně měnilo.

Doporučuji všem kdo mají rádi tyto typy fantasy.

Ivka14
16.04.2024 3 z 5

Bylo to zajímavé a zároveň trochu nudné. Dlouho jsem si tuto knihu chtěla přečíst, ale bohužel mě nebavila tak, jak jsem si myslela. Rozhodně to bylo dobře napsané, ale někdy těžké následovat. Hlavně tam, kde bylo mnoho postav a ne všechny byly pro příběh nezbytné.


Niu
12.04.2024 5 z 5

Znovu přečteno po několika desítkách let. Nedávno jsem měla maraton zfilmovaných Tolkienovek a chtěla jsem si připomenout předlohu. Knížka je o dost (aspoň pro mne) taková pohádkovější. Všechny ty děsivé věci se v knížce dějí jen tak mimochodem. Moc se mi to líbí. Už jen si vemte, kdy byl napsán originál a z jakých důvodů. Klobouk dolů autorovi. Vrhám se na Pána prstenů v knižní podobě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012


Citáty z knihy (1)

Je to sice divné, ale o věcech, které je dobré mít, a o časech, které je dobré zažít, se dá povědět jedna dvě a nikdo to zvlášť neposlouchá; kdežto věci nepříjemné, vzrušující, ba dokonce příšerné mohou být základem dobrého vyprávění a v každém případě zaberou toho vyprávění spoustu.


Kniha Hobit (alebo Cesta tam a späť) v seznamech

v Právě čtených181x
v Přečtených16 605x
ve Čtenářské výzvě1 657x
v Doporučených1 480x
v Knihotéce3 874x
v Chystám se číst914x
v Chci si koupit280x
v dalších seznamech104x