Hlupák Gimpl a jiné povídky přehled

Hlupák Gimpl a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111154/hlupak-gimpl-a-jine-povidky-111154.jpg 4 27 27

Povídky slavného amerického prozaika polsko-židovského původu, držitele Nobelovy ceny za literaturu, netřeba českému čtenáři představovat. Po epochálním výboru Stará láska, pořízeném a přeloženém Antonínem Přidalem pro nakladatelství Odeon, vydává nakladatelství Argo vedle autorových románů i všechny jeho povídky, tak jak vyšly v jednotlivých sbírkách v Americe. Sbírka Hlupák Gimpl obsahuje jednak tři povídky z odeonského výboru a potom sedm dalších, nově přeložených, v nichž král vypravěčů, byť už dvacet let na věčnosti, nadále předvádí své umění a hlubokou empatii s životy i těch nejprostších smolařů a znovu nás přesvědčuje o tom, že každý lidský život a zkušenost, byť by se zdály na první pohled ubohé, mají svůj hluboký, jedinečný význam. Povídky: - Hlupák Gimpl (Gimpel the Fool) - Pán z Krakova (The Gentleman from Cracow) - Hrobník žen (The Wife Killer) - U pamětních svící (By the Light of Memorial Candles) - Zrcadlo (The Mirror) - Ševčíci (The Little Shoemakers) - Radost (Joy) - Z deníku nenarozeného (From the Diary of One Not Born) - Stařec (The Old Man) - Požár (Fire) - Neviditelný (The Unseen)... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Gimpel the Fool And Other Stories


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlupák Gimpl a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Shindo
28.10.2021 4 z 5

Moja druhá singerovka (prvou bola Kafkův přítel a jiné povídky). Niektoré poviedky boli slabšie, niektoré lepšie, najintenzívnejšie na mňa zapôsobili Ševčíci a Neviditelný. Aj napriek určitému pocitu stiesnenosti pri čítaní zbierky bolo cítiť aj občasný plamienok nádeje a veľakrát som mal pocit akoby som sa vrátil v čase.

Sobolosh
21.09.2020 1 z 5

Asi jsem od nositele Nobelovy ceny zvolil špatnou knihu (moje první od Singera) nebo to prostě není můj šálek čaje. Líčení pravda barvité, ale dle mého fantasmagorické, nelaskavé. Nenašel jsem druhý plán či vyšší smysl. Knihu jsem po páté povídce odložil. Ještě zkusím dočíst dle komentáře Changaj Ševčíky a Stařec a pak možná jinou knihu. Zatím zklamání.


changaj
10.03.2019 4 z 5

Moudré povídky o rázovitých figurkách Frimopole...některé vyděsí a skoro uvrhnou do beznaděje (ty o démonech škodících mezi lidmi - Zrcadlo), některé překvapí pointou (Požár). Nejpůsobivější jsou podle mě povídky Ševčíci a Stařec - se silným a vlastně vzácně optimistickým zakončením, což je v kontrastu k většině toho, co si představíme pod "židovskou literaturou".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hlupák Gimpl a jiné povídky v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit2x