Dobrá zem přehled

Dobrá zem https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365000/bmid_dobra-zem-nOh-365000.JPG 4 137 137

Román napísaný nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru za rok 1938, ktorá časť života prežila v Číne. Tento román je opisom osudov rodiny sedliaka Wanga Lunga a jeho ženy, pôvodne otrokyne. Jeho traja synovia už nemajú taký vzťah k pôde ako ich otec, ktorý ich vystríha, že ak začnu predávať pôdu, začne upadať rod...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svojeť
Originální název:

The Good Earth , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrá zem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

Janadvorackova
25.07.2022 5 z 5

Mám ráda podobné série zahrnující hrdiny několika generací.
Kdo by si pomyslel, že život čínského rolníka a jeho rozrůstající se rodiny tolik zaujme.
Fajn vyprávěcí dovednost autorky a poté audio verze způsobily, že jsem se pokaždé těšila do pelechu, neboť v noci se dobře... čte.

flyingandie
02.04.2021 4 z 5

Zvláštní kniha. První polovina se dost vlekla a už už jsem měla pocit, že z té proklaté chudoby není cesty ven a že knihu odložím. Když v tom se stane něco nečekaného. Zbohatnutí a život se rázem obrátí naruby. Vše, co dříve bylo vzácné a neměnné, bylo rázem dosažitelné a mnohdy ještě víc. Obě knihy spojuje jedno - půda, která je neměnná. Je to zdroj života a všeho bohatství. Místo, kam se v dobrých i špatných chvílích vracíme. I pro dnešní svět, je tam řada poučení. Když nebude země, nebude života..


princeznaaura
30.03.2021 5 z 5

Kniha se čte dobře, autorka dokáže vtáhnout čtenáře do surového vesnického prostředí, kde půda pro poctivého a pracovitého rolníka znamená všechno, protože ví, že bez sklizně nepřežije zimu. Bohužel však také záleží i na počasí. Wang Lung ač chudý, tak cílevědomý, bystrý a se smyslem pro obchod, a jeho rodina prochází různými životními zkušenostmi od úpadku po rozkvět. Autorka ukazuje na generacích, jak dokáže bohatství změnit náturu a myšlení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

A tenkrát Wang Lung, aniž si to uvědomil, nahlédl na okamžik do srdce této těžkopádné, věrné bytosti, která celý život dřela a dřela, aniž se jí za to kdy dostalo odměny, a ve vznešeném domě jen přihlížela, kterak se jiné zdobí šperky, na jaké si nikdy nemohla ani sáhnout.


Z půdy jsme vzešli a do ní se musíme navrátit - dokud vlastníte půdu, můžete žít - o půdu vás nikdo nepřipraví -


Jestli prodáte zemi, je s vámi konec.


Ocenění knihy (1)

1932 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Dobrá zem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených184x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených27x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x