Hledání přítomného okamžiku přehled

Hledání přítomného okamžiku https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229086/bmid_hledani-pritomneho-okamziku-229086.jpg 4 84 84

Spisovatelka Ruth najde při procházce na pláži v Britské Kolumbii svačinovou krabičku s obrázkem Hello Kitty. Ta obsahuje vojenské hodinky a ručně psaný deník, ukrytý v deskách knihy Marcela Prousta Hledání ztraceného času. Mohly tyto předměty patřit někomu, kdo zažil tsunami v roce 2011? Mladá tokijská studentka Nao je šikanovaná svými spolužáky. Aby unikla dennodennímu týrání a ponižování, rozhodne se spáchat sebevraždu. Ještě před svou smrtí však chce na stránkách svého deníku popsat fascinující osud své prababičky, buddhistické mnišky Džiko. Deníku, ukrytého v deskách knihy Marcela Prousta…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledání přítomného okamžiku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

zelena_zabicka
04.03.2024 2 z 5

Námět zajímavý, ale vadilo mi, že téměř celý příběh udržuje čtenáře v jedné emoční rovině = všechno je tam špatně, zlé, smutné, jedno náročné téma střídá druhé. To se trochu změní v závěru, ale zase ten závěr samotný jako je jakoby bez pointy, nanejvýš vyšuměný do naděje. Chybí mi tam gradace příběhu. Linie Ruth tam byla příliš v širokém záběru a spíše taková vata.

parxel
24.10.2023 4 z 5

Hledání přítomného okamžiku je ve své podstatě "obyčejný" příběh o lidech, kteří se vypořádávají s tím co zažili a co je zranilo. Vyprávěním se navíc prolínají prvky budhismu, ale rozhodně se nejedná o žádnou agitaci. Spíše je to o jiném přístupu k řešení problémů a k životu jako takovému. Obecně se mi kniha moc dobře četla a čtení jsem si užil.

Jediné co mne mírně zklamalo byl závěr. Očekával jsem, že se jednotlivé části příběhu více prolnou a objeví se nějaké hlubší souvislosti. To se nestalo, což je podle mne škoda, protože závěr k tomu přímo vybízel.

Hledání přítomného okamžiku považuji za nadprůměrnou knihu. Velmi dobře se čte a podle mého názoru v sobě nese skryté poselství o tom, jak je často obtížné vyrovnat se s tím, co vám život přinese a co často nemůžete ovlivnit. Knihu doporučuji všem lidem, kteří mají rádi "obyčejné" příběhy, které nám dávají nahlédnout do nás samých.


salamandrina
17.04.2021 3 z 5

Ale jo. Jen ten závěr mi přijde takovej rozpačitej. Nebo jsem ho nepochopila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hledání přítomného okamžiku v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených19x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst133x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x