Havajské mýty, pověsti a rituály – Fornanderovy Havajské starožitnosti přehled

Havajské mýty, pověsti a rituály – Fornanderovy Havajské starožitnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129120/havajske-myty-povesti-a-ritualy-129120.jpg 4 4 4

Abraham Fornander, Švéd, který se usadil na Havaji roku 1842, byl ženat s princeznou Pinao Alanakapu z ostrova Molok a v 60. a 70. letech minulého století zastával řadu významných funkcí v Havajském království. Během svého života věnoval nesmírně mnoho energie a píle sbírání a studiu havajského folkloru a mytologie. Pracovali pro něho nejvýznamnější představitelé havajské inteligence minulého století. Po Fornanderově smrti jeho sbírku získalo honolulské muzeum Bernice Pauahi Bishopové. Výbor pořízený z havajského originálu obsahuje vedle mytologických vyprávění i povídky oblíbené na dvoře havajských králů, líčení tradičních obřadů a her, výklady snů, horoskopy – zkrátka velkou část z vědění havajských kněží a kahunů. (Fornanderovy Havajské starožitnosti).... celý text

Mytologie Náboženství
Vydáno: , Argo
Originální název:

Fornander Collection of Hawaiian Antiquities , 1920


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Havajské mýty, pověsti a rituály – Fornanderovy Havajské starožitnosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

OcelovaBara
29.07.2015 4 z 5

Pro velké nadšení pro Hawai'i jsem si knihu koupila. Je velmi zajímavá, ale bez lepších znalostí Hawaiského uvažování jsou příběhy občas velmi zmatené. Příběhy vůbec nejsou podobné těm, které známe z Evropy. Část zmatenosti příběhů připisuji českému překladu, který je občas zvláštní. Každopádně není nouze o zajímavé příběhy lidí, kteří se mění v předměty, hovoří s duchy, chodí na nebesa navštěvovat bohy a své předky, soupeří s nestvůrami nebo oživují své milované (a to všechno úplně jinak než u nás :D ). Pokud se nebojíte trochu náročnější četby a hawaiských jmen určitě stojí za přečtení.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Havajské mýty, pověsti a rituály – Fornanderovy Havajské starožitnosti v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Havajské ostrovy

Autorovy knížky

Abraham Fornander
švédská, 1812 - 1887
2001  80%Havajské mýty, pověsti a rituály – Fornanderovy Havajské starožitnosti