Habermannův mlýn přehled

Habermannův mlýn https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289926/bmid_habermannuv-mlyn-50x-289926.jpg 4 130 130

Otázka sudetských Němců a jejich divokého odsunu po skončení 2.světové války patří k nejkontroverznějším tématům naší novodobé historie. Lidské osudy byly poznamenány všudypřítomnou atmosférou strachu a nedůvěry, nemilosrdná doba rodila zbabělce a zrádce. Jedním z mála lidí, kteří dokázali zůstat nad věcí a nepřikláněli se ani na jednu stranu, byl německý mlynář August Habermann. Dával práci Čechům i Němcům a i po začlenění Sudet do Třetí říše vytvářel pro své zaměstnance ochranný štít a odmítal se plně podvolit nacistické ideologii. Šílená doba ale dostihla i jeho. Z jeho chráněnců se po válce stali samozvaní kati, kterým šlo spíš o Habermannův majetek, než o spravedlnost… Skutečný příběh Augusta Habermanna a jeho rodiny, kterým se autor románu volně inspiroval, posloužil jako předloha pro stejnojmenný film režiséra Juraje Herze.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Habermannův mlýn. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

patch
15.03.2024 3 z 5

Četla jsem v češtině. Asi jsem čekala trochu víc. Víc dusivé hrůzy, která je ve filmu. Příběh s vyzněním, které se dalo očekávat. Oceňuji krásný jazyk, popisy přírody.

ArwenAragorn
17.12.2023 4 z 5

80%
...Co mají všichni ti mrtví společného? Byli zavražděni neprávem, byli zavražděni ve jménu "čísi" moci: děti, ženy, muži i Habermann. Týž zločin v Lidicích i na "Švédských šancích". Jen viníci jsou jiní, nejsou to ani Češi, ani Němci, jsou to konkrétní lidé - zločinci.
____________________________________________________________________
V předmluvě jsem se dočetla, že když v 90. letech vyšel Habermannův mlýn, autor netušil, jaký zájem jeho kniha vyvolá. Téma česko-německých vztahů na pozadí divokého odsunu sudetských Němců z republiky bylo poprvé použito v tomto románu.
Román se mi líbil, ale podle mě se z tématu dalo vytěžit daleko víc. Po shlédnutí filmu jsem se začala hodně zajímat o skutečný osud Huberta Habermanna, přečetla jsem o tom spoustu článků. Zdá se, že jeho konec zůstává opředen tajemstvím. Já zase říkám, že břehy Moravy jsou bahnité.
Knížku doporučuji o to víc, že se týká mého rodného kraje.


Bedřich63
07.02.2023 4 z 5

Nemám k této knize moc co napsat. Téma zajímavé, ale podle mě i některých dalších čtenářů ne zcela naplno uchopené a využité.
Na druhou stranu jsou zde aspoň v několika náznacích zmíněny skutečnosti, které se pojí s koncem války a následným obdobím odsunu Němců. Toto období je pomalu zapomenuto i když se jednalo o hodně zásadní obrat v dějinách naší země.
Knihu jsem si rád přečetl, ale vracet se k ní nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Habermannův mlýn v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených189x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených3x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst95x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x