Greenwoodové přehled

Greenwoodové https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480927/bmid_greenwoodove-Qv3-480927.png 5 50 50

Píše se rok 2038. Celým světem zmítá enviromentální krize zvaná Velké skomírání, a zatímco zbytek lidstva zápolí o přežití v prachem se dusících městech, dendroložka Jacinda (Jake) Greenwoodová pracuje jako přespříliš kvalifikovaná průvodkyně na ostrově Greenwood Island, odlehlé oáze plné tisíciletých stromů, lokalizované západně od pobřeží Britské Kolumbie. Jake se domnívá, že spojitost názvu ostrova a jejího vlastního příjmení je čistě náhodná, dokud se v jejím životě znovu neobjeví někdo z její minulosti, a neukáže jí knížku, která by jí mohla poskytnout rodinnou historii, po níž tak dlouho touží. Odsud se pak postupně přesouváme dozadu v čase až do let před první světovou válkou, setkáváme se s muži a ženami, kteří přišli před Jake. Zraněný tesař vyrovnávající se s možností své vlastní nadcházející smrti. Ekoteroristka odhodlaná odčinit hříchy napáchané hrabivou dřevařskou společností svého otce. Slepý magnát s tajemstvím, za jehož udržení zaplatí strašlivou cenu. Tulák z časů velké hospodářské krize, který zachrání opuštěné dítě, jen aby se sám stal cílem honu na člověka přes celou zemi. V samotném středu knihy je tragédie, která sváže dohromady osudy dvou chlapců a uvede do pohybu události, jejichž následky dramaticky ovlivňují životy dalších generací, jak se děj románu znovu odvíjí zpátky do budoucnosti. Román Greenwood, dech beroucí, nádherně napsaný a geniálně strukturovaný na způsob těsně vedle sebe naskládaných letokruhů v kmeni stromu odhaluje spletenec lží, zamlčených skutečností a polopravd, které se skrývají v kořenech každého rodokmenu. Je to nádherný příběh o nenasytnosti, obětech, lásce a poutech, která svazují – a o nadějeplném a nesmírně obtížném úkolu růst směrem ke světlu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Greenwood , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Greenwoodové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Petra21
04.04.2024 5 z 5

Bože dobrý, to bylo něco tak... tak...! Mé enviromenmentální já od počatku pohladila sounáležitost, jakýsi podobný druh ekologické deprese, již sdílím a leckdy mě dostane do úzkých. A přestože naději nenabídla, poskytla alespoň náruč autorova porozumění. K mému velkému překvapení jsem pak skutečně odkrývala jednotlivé letokruhy a dostávala se od těch hlubších starších vrstev až po samotnou kůru dneška; lačně jsem listovala rodinnou kronikou a fascinovaně zírala na sílu sdílení a moc nevědomosti. Kolik stojí neznalost osudu úplně těch nejbližších předků! Jak málo se navzájem známe! A jak se přesto v sobě neustále zrcadlíme a kopírujeme již vykreslený letokruh! A dává to vše vůbec nějaký smysl?

Hudis
25.12.2023 4 z 5

Pozor! Lehký spoiler.

Já jsem čekal něco trochu jiného. Ale dobrý. Příběh byl zajímavý. Postavy...nemůžu si pomoct, ale ženské postavy jsou jak podle šablony klimaalarmistek. Když už by díky bohatství mohli změnit směřování firmy, směřovat finance na dobré účely, zazdí tuto možnost. Chápu, že díky tomu autor poskládat svůj příběh, ale udělalo to z nich blbky. Aspoň z mého pohledu.


cukrovka
18.12.2023 4 z 5

Hodně zajímavá a originální knížka s krásnou obálkou. První třetina pro mě byla dost náročná a nemohla jsem se začíst. Postupně mě příběh do sebe vtahoval a ke konci už jsem ji nemohla odložit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Greenwoodové v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených11x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

stromy rodina člověk a příroda ságy

Autorovy knížky

2021  90%Greenwoodové