Gorily v mlze přehled

Gorily v mlze https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489491/bmid_gorily-v-mlze-teQ-489491.jpg 4 96 96

Vzpomínková kniha o životě mezi gorilami, plná odvahy, odhodlání a lásky. Badatelku Dian Fosseyovou přivádí zájem o vymírající gorily horské do africké divočiny, kde je trpělivě pozoruje a zkoumá v jejich přirozeném prostředí. Bojuje s pytláky, s korupcí, lhostejností i s nepochopením a je odhodlána vytrvat navzdory všem překážkám. Nezapomenutelné zážitky s gorilami a jejich fascinující život popisuje tak věrně, že se při četbě sami ocitnete uprostřed pralesa. „Nikdy nepochopím, jak osiřelé mládě mohlo přežít věznění v té těsné kleci, tu ubohou výživu nebo infikované rány způsobené drátěnými pouty. Nějak v sobě našlo sílu vydržet ještě čtrnáct dní, než jsem se o něm dověděla. … Opatrně jsem vypáčila kryt ohrádky, neboť jsem nevěděla, jakou reakci mohu čekat. Bude mládě bázlivé, agresívní, anebo lhostejné? Byla jsem nadšená, když Koko rovnou z ohrádky vylezla, omámeně chodila mezi rostlinami a dotýkala se listů a stonků, jako by se chtěla přesvědčit, jsou-li opravdové. Pak zůstala stát, upřeně se na mě skoro minutu dívala, a nakonec mi velice váhavě vylezla na klín. Strašně se mi chtělo přivinout si ji, ale odolala jsem, abych nenarušila důvěru, kterou mohla poprvé vložit do člověka. Několik minut mi seděla Koko klidně na klíně, a pak odťapkala k dlouhé lavici pod okny, odkud byl výhled na nedaleké visocké stráně. S námahou se na lavici vydrápala a zadívala se na horu. Najednou začala vzlykat a po obličeji jí tekly skutečné slzy, což jsem u gorily nikdy předtím ani potom neviděla. Když se konečně setmělo, svinula se do hnízda z rostlin, které jsem jí udělala, a s tichým kňouráním usnula.“ Americá badatelka Dian Fosseyová (1932–1985) věnovala celé své srdce výzkumu a aktivní ochraně ohroženého druhu goril horských ve vysokohorské oblasti afrického deštného lesa. V roce 1967 založila výzkumné středisko Karisoke. Své poznatky z téměř patnáctiletého pozorování a bádání zveřejnila i v populárně vědné knize Gorily v mlze. Její inspirativní život i práci přerušila v roce 1985 násilná smrt.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Příroda, zvířata
Vydáno: , CPress
Originální název:

Gorillas in the Mist , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gorily v mlze. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

claudiavas89
24.11.2023

Nelibilo se mi ze nechali mladata vsanc smrti po smrti otcu, myslim ze mohli se pokusit mladata zrekvirovat a pak mozna nabidnout jine skupine , nebo zoo, vzdy lepsi nez nechat zabit pristim vudcem stada

kurama45
07.11.2023 3 z 5

Fosseyová bola tiež ako taká gorila. Zo dňa na deň sa vezme a začne študovať gorily v africkej džungli, odvtedy tam je viacmenej do smrti a celý život iba sleduje gorily a štylizuje sa do roly ich ochrancu. Toto je buď na metál alebo diagnózu.
Samotná kniha ma sklamala. Čakala som skôr niečo na štýl Máminho posledního objetí od Fransa de Waala a prepojenie informácií o gorilách so správaním ľudí a podobne. Namiesto toho som dostala suchopárny výklad o niekoľkých skupinách, kto čo kedy robil, kto kde stál, kto kde s*al... Boli toho kvantá a pôsobilo to skôr ako podklad k napísaniu štúdie, než ako pútavá populárno-náučná literatúra. Strácala som sa v menách a hlavne v časovej následnosti, ktorú Fosseyová nedodržiavala. A tak sa občas v texte len tak mimovoľne spomínal niekto/niečo, len aby sa k tomu autorka o pár ďalších kapitol vrátila a zrazu osobu/psa/udalosť normálne uviedla.
Odporúčam iba nadšencom, záber knihy bol na mňa až príliš úzky, špecifický a izolovaný. Aj keď musím uznať, že pri počúvaní audioknihy bola prechádzka Slovenským rajom predsa len o čosi dobrodružnejšia.
Na záver oceňujem komplexný pohľad na ochranu zvierat v závere knihy, ktorý nebol typickým čiernobielym nazeraním ekoteroristov. Škoda chýbajúceho doslovu od vydavateľa, celkom by ma zaujímala súčasná situácia.


Levantine
22.10.2023 5 z 5

Keby mozem dam aj 10 hviezdiciek. Toto pozoruhodne dielo je knizny poklad. Dian bola hrdinka, ktora urobila prve posledne pre zachranu a ochranu horskych goril. Kolko dokaze jeden clovek je nieco uzasne. O realnych hrdinoch sa vo svete moc nehovori.

Bavilo ma citat vsetko, o chovani samotnych goril, ich socialnych skupin, o celkovom pozorovani a vsetkom co sa o nich tyka. Bolo uzasne sledovat ako sa Dian snazila zo vsetkych sil nicit pytliacke pasti a nastrahy, ktore zvierata ohrozovali. Odvazna uzasna zena to bola. A tak isto su uzasne gorily, pre niekoho hrozive divoke selmy. Pre mna su to milujuce ochranarske a starostlive tvory. Staci sa ich snazit pochopit.

„Svahilské slovo rafiki znamená přítel. A protože přátelství znamená vzájemnou úctu a důvěru, pojmenovala jsem tak toho vznosného samce.“

všechny komentáře

Související novinky (1)

Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)

21.03.2022


Citáty z knihy (2)

Svahilské slovo rafiki znamená přítel. A protože přátelství znamená vzájemnou úctu a důvěru, pojmenovala jsem tak toho vznosného samce.


Od této chvíle jsem tomu místu říkala fasi ja mikon, místo dotyku ruky.


Kniha Gorily v mlze v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených132x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených10x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit24x