Gilgameš přehled

Gilgameš https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205787/gilgames-ASL-205787.jpg 4 146 146

Příběhem o Gilgamešovi se začínají dějiny světové literatury. Celý epos ani dobu jeho vzniku neznáme. Kromě malých zlomků se zachovala až jeho poslední asyrská verze z knihovny krále Aššurbanipala. Ke stému výročí objevu asyrských fragmentů vyšel slovenský překlad, přeložili prof. dr. Lubor Matouš a dr. Vojtech Zamarovský (Tatran, 1972) 1. vydání Pro toto vydání převyprávěl Vojtech Zamarovský... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gilgameš. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Hyaenodon
28.11.2023 5 z 5

Zamarovský prostě uměl a i díky němu jsem se začal zajímat o dějepis. Jeho adaptace původní předlohy je svižná a čtivá a myslím, že převedení do prózy (zejména vzhledem k fragmentaci původního textu) rozhodně příběhu neškodí. Lahůdka.

JulianaH.
16.06.2022 5 z 5

Poslední díl Zamarovského série převyprávěných příběhů starověku jsem četla paralelně s předlohou. Zdálo by se zbytečné sahat po prozaizované verzi, když jsem měla originál, ale (světe, div se) vyplatilo se to. Pro případ, že by někdo s dostatkem volného času a zápalu uvažoval o tomtéž, vyložím výhody:

1. Jak známo, z Eposu o Gilgamešovi máme jen dvě třetiny, přičemž i zbylý text je často poškozený nebo kulturně nesrozumitelný. Převyprávění tudíž musí být zároveň intepretací a já jsem vděčná za možnost vidět Zamarovského čtení obtížných míst. Kupříkladu jeho vysvětlení, proč asi Gilgameš rozbil Uršanábiho sošky a co jsou zač převozníkovi hadi, mi připadá přijatelné a zároveň nápadité.

2. Konečně jsem mohla zhodnotit, nakolik spisovatel při vší čtivosti a srozumitelnosti zůstal věrný předloze. Hodně. Jen pasáž s Gilgamešem a lvíčetem, tak půvabná, v tabulkách není; na nich hrdina před soutěskou rozhání pouze dospělé lvy a následující verše chybějí. Zamarovský ji zjevně doplnil podle výtvarného materiálu, což je invence hodná obdivu.

3. Doslov, respektive malá studie, seznamuje čtenáře s dějinami mezopotámských vykopávek a luštění klínového písma. Na střední škole jsem knihy o Mezopotámii hltala, takže jsem měla pocit, že se vracím domů ke starým přátelům, a každé jméno na mě dýchlo atmosférou tehdejších prázdnin (della Valle, Rowlinson, Layard, Woolley, Koldewey, ...). Ale i když odhlédnu od svých trapně sentimentálních důvodů, musím doslov pochválit: dokáže skloubit erudici se zábavností, jak je pro Zamarovského naučné texty typické (a přitom obecně tak vzácné, skoro zázračné).

Celé sérii hluboká poklona.


hanicka258
19.12.2021 5 z 5

Knihu jsem četla dětem ve škole v rámci výuky o starověkých civilizacích a musím říct, že příběhy se líbily páťákům i mně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gilgameš v seznamech

v Přečtených246x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených11x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit8x