Georges Braque přehled

Georges Braque
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126715/bmid_georges-braque-jyb-126715.jpg 5 7 7

Monografie Georgese Braqua, francouzského malíře a sochaře, který se přes počáteční impresionismus a pozdější fauvismus stal společně s Pablem Picassem zakladatelem kubismu a patří k největším osobnostem umění 20. století.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Georges Braque. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

xulij01
29.05.2024 5 z 5

Spolu s Picassem je Braque považován za jednoho z předních představitelů kubismu. Jeho umělecký vývoj je ukázán na 45 barevných reprodukcích (a jedné černobílé) z různých obdobích života (nevěřil bych, že některá díla maloval ten samý malíř, rozdíl mezi fauvismem a analytickým kubismem je opravdu značný). Pro charakterizování tvorby jsou využity i (dobové) názory kritiků, běžných konzumentů umění a jiných malířů. Zachycen je také vztah mezi Braquem a Picassem, po určitou dobu byli velmi blízkými přáteli a značně se v rámci kubistické tvorby ovlivňovali. Celkově bych hodnotil 90 %. Každopádně nehodnotím obrazy, ale knížku a její provedení, přiznám se, že analytický kubismus jde zcela mimo mě. Název obrazu často pomůže, aby člověk věděl, co v něm má hledat, ale u analytického kubismu mi teda ani název nepomohl, zkusmo jsem i otáčel knížkou, ale stejně jsem v tom nic neviděl (každopádně u většiny obrazů není problém poznat, co je na něm namalováno).

babicka_amalka
13.02.2017 5 z 5

jedna z mnoha Odeonských knih o umění z 80. let - typický čtvercový formát; vyrůstala jsem na nich a byly mi zdrojem poznání i potěšení, zejména když to byla jedna z mála možností, jak slavná výtvarná díla vidět a k tomu se seznámit s jejich autory;


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Georges Braque v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x