Generál v labyrinte přehled

Generál v labyrinte https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147484/bmid_general-v-labyrinte-qkG-147484.jpg 4 102 102

Román o posledných dňoch života osloboditeľa Latinskej Ameriky spod španielskej nadvlády Simona Bolívara predstavuje "diktátora" v celkom odlišnom svetle. Nie ako slávneho "osloboditeľa", ale neurotického, predčasne zničeného starca, trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou a mučivými spomienkami. Generál si jasne uvedomuje, že časy jeho slávy sú dávno preč a jeho celoživotné úsilie o zjednotenie juhoamerických štátov do federálneho zväzku je stratené v poryvoch miestnych oligarchov či ľavicovo orientovaných geríl. Spomienky na slávnu minulosť sa špirálovito prepletajú s prítomnými okamihmi, čo v hlavnom hrdinovi vyvoláva pocity mučivej neistoty. Márquezovi sa majstrovsky podarilo vykresliť vnútorné boje s neprestajnými prívalmi otázok, ktoré hlavnému hrdinovi "kradnú" posledné pokojné chvíle. Autor v detstve obdivoval skutky hrdinského vodcu národa, ktoré počúval z úst starého otca, a táto kniha je prinajmenšom vyjadrením jeho vďaky veľkému generálovi, ale aj návratom do vlastných chlapčenských rokov. Román je ukážkou Márquezovho magického realizmu a sondou do histórie kontinentálnej Kolumbie, ba celej Latinskej Ameriky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

General en su laberinto , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Generál v labyrinte. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

puml
21.03.2023 4 z 5

Není to magický realismu, respektive je tam pár pěkných magických popisů a situací, ale ve většině případů se jedná o historickou rekonstrukci posledního půl roku života Simona Bolívara. Spousta historických postav a událostí, trochu se v tom jeden ztrácí, což by mi tolik nevadilo, to je vlastně i v Sto rocích samoty, ale nějak víc mi tady prostě chybí ten magický rozměr vyprávění a jednotlivých postav se svými zvláštnostmi. Tady je to samá hodnost, od generálů přes guvernéry až po obyčejné vojáky, ale nějak mi vlastně bylo jedno, kdo je kdo, a co kdo vykonal, to si může jeden přečíst v učebnici dějepisu. Občas to tak působí víc jak učebnice než román.

ThrisaManx
23.07.2017 4 z 5

Už od první věty jsem se do té knihy zamilovala! Byla skvělá, Márquez byl skvělý, jeho způsob vyprávění byl skvělý, generál byl skvělý, všechno bylo skvělé. Bohužel jsem se do knihy dokázala pořádně začíst, pravděpodobně proto, že jsem si ty situace nedokázala dost živě představit. Přece jen není to oddechovka a člověk během čtení občas musí zapojit mozkové buňky. Každopádně jsem ráda, že jsem sebrala odvahu a knihu si přečetla, stála za to.


SuzukiZ
04.06.2016 3 z 5

Navzdory tomu, že mám Márqueze velmi ráda, přečtení této knihy pro mě byl velký oříšek-nedokázala sjem se začíst, navíc vzhledem k tomu, že jsem neměla zažitý historický vývoj v oblasti (ano, na konci knihy byl chronologický výčet důležitých mylníků v Bolívarově životě), jsem se ve vyprávění trochu ztrácela. Možná to byl účel-v názvu knihy je slovo labyrint, do kterého jsem se zamotala, ale příště dám přednost jiné knize.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Generál v labyrinte v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených162x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených1x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech2x