Bílé město přehled

Bílé město https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338222/bmid_bile-mesto-LND-338222.jpg 4 28 28

Gangsterova přítelkyně série

< 2. díl

V luxusní vile s neprůstřelnými skly bydlí Karin se svou půlroční dcerou Dream. Je sama, v kapse má poslední pětistovku, skříně v kuchyni jsou prázdné. V domě je zima a špína, venku vytrvale sněží. Jednoho dne se u dveří objeví exekutor a Karin hrozí nebezpečí, že přijde o to poslední, co má, dům, který ji tu po sobě zanechal John. Podaří se jí překonat svou pasivitu a najít pro sebe a pro Dream cestu ven? Román Karoliny Ramqvistové „Bílé město“ je volným pokračováním „Gangsterovy přítelkyně“. Je to provokující a pro novou švédskou literaturu poněkud netypický portrét mladé ženy z kriminálního prostředí, kde panuje násilí a kde rozhodují muži a ženám připadá úděl samoty a luxusního konzumu. Román má naprosto nečekané a překvapující rozuzlení, formálně i stylisticky je stejně přesvědčivý jako román předchozí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Den vita staden , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílé město. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

kris.docekalova
10.01.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Bylo to úplně něco jínýho, než na co jsem typicky zvyklá. Tím, jak je kniha tenká, přečte se v podstatě i za jeden večer. Příběh je jak rychlý projetí vlaku nástupištěm, ale zároveň pocit, který máte ze čtení je, že příběh je trochu natáhlý (v dobrém slova smyslu). Motá se to všechno kolem tak 2-3 stálejších lokalit a pár postav. Autorka si dávala záležet na detailech, to bylo zajímavý pozorovat a zároveň to dodávalo něco speciálního do příběhu. Měli jste vlastně pocit, že jste uvnitř knihy, protože jste si dokázali všechno představit do posledního detailu.
Po přečtení jsem zjistila, že je to druhý díl v sérii, ale v komentářích jsem se dočetla, že vlastně není nutné to číst po sobě. Asi proto to pro mě bylo hodně mysteriózní, protože jsem neměla kontext (který prý ale v prý knize není tak důležitý), ale to to dělalo ještě zajímavější.
Určitě moc doporučuju.

haki34
11.10.2022 4 z 5

(SPOILER) úlovek z Dobrovského - výprodej..taková jednohubka,na jeden večer. POkud ho ovšem chcete strávit ve společnosti mizérie...odporná vlezlá zima, plískanice, obleva, sníh. Pocitovka, umíte si to docela dobře představit. Samotné postavy zas až tak ne, přišly mi docela ploché (možná ale takové byly a měly být...)

Luxusní vila už asi tak luxusně nevypadá. Karin zdárně funguje jen na 50%, aby zabezpečila bazál pro dceru. A pizzu pro sebe velmi podobným slovem ...asi tak. Nesympatické prostředí, děj v podstatě stojící na místě, hlavní hrdinka taky nic moc. (poslíček pizzy byl asi hodně zoufalý).
tím, že jsem nečetla Gangsterovu přítelkyni, vůbec netuším, co bylo dřív..jaký byl život Karin, než potkala Johna, jaký byl život s ním, kdo to vlastně byl a a co dělal...(a možná bych se to nedpozvěděla ani z té první, ale přeci - gangster je široký pojem...). A ono mi to trochu chybí..třeba se i k té knize jednou dostanu.
Po mých denních zkušenostech z práce matky na koksu opravdu nemusím a nedokážu jim fandit...a celkově lidi s tímto životním stylem. Kdo čím zachází, tím schází. Nicméně toho negativního v knize bylo tolik (až na růžovou měkoučkou Terezu, která křičela z textu), že si knihu budu pamatovat déle.. Jedna velká studená mizérie. Až na živé, teplé mimino. A Karin, která se snad konečně tak nějak probírá do reality a běžného světa..
Konec otevřený skýtá možnosti do budoucna.

Mimochodem, po přečtení komentáře Zary (doporučuji !) jsem čekala na konci větší odvaz :) a z fleku můžu podepsat taky komentář KKlary.


Zara
05.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Poučena z předchozí autorčiny knihy jsem očekávala přibližně totéž, čím se již dříve prezentovala a nebyla jsem vůbec zklamaná..
Pokud vám vyhovuje styl knih, kdy hrdin/a/ka na 240 stranách přechází z jednoho pokoje do druhého, pozoruje vločky sněhu za oknem, pronese zhruba pět vět,zevrubně popisuje pachy a jiné vjemy, aby potom na straně 241 vzal/a Remingtonku a zastřelil/a člověka, pak je tohle dobrá volba.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bílé město v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

mafie švédská literatura

Autorovy další knížky

Karolina Ramqvist
švédská, 1976
2016  66%Gangsterova přítelkyně
2017  76%Bílé město