Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo přehled

Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77669/bmid_gaia-vraci-uder-77669.jpg 4 24 24

Profesor James Lovelock se v 70. letech minulého století proslavil svou teorií, podle níž geosféra, atmosféra a biosféra na Zemi tvoří provázaný systém, na který můžeme pohlížet jako na jediný živý organismus. Tento organismus pojmenoval Gaia po řecké bohyni, stvořitelce Zemi. Kniha přináší propracovanou teorii obsahující mimo jiné i katastrofické vize dalšího možného vývoje planety.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Revenge of Gaia: Why the Earth Is Fighting Back – and How We Can Still Save Humanity , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Tomas@S
24.08.2018 5 z 5

O panu Lovelockovi a jeho knihach o teorii Gaia jsem se docetl v nekterem z eseju Vaclava Cilka. Konecne jsem na jednu z techto knih narazil v knihovne a mohl jsem se ponorit do neradostnych vet o stavu nasi planety pred 10 lety. A bohuzel o cca 10 let po vydani teto knihy musim konstatovat, ze uz chapu proc je letos a bylo pred 3-mi lety tak strasne horko a sucho. Taky chapu, ze se za tech 10 let pro lecbu Gaiy neudelalo prakticky nic, spis ta prognoza ted vypada jeste hure. Takze nam zbyva uz jen par desitek let. No asi nastal ten spravny cas zacit zvazovat presun nekam hodne na sever.

Dandulka
15.10.2017 5 z 5

Skvělá kniha k zamyšlení, kam to tahle země dotáhne, když se k ní budeme i nadále chovat bezohledně a budeme jen brát a nic dávat.


Ikkju
26.09.2017

Tak jsem se po dlouhé době odhodlal, a myslím, že to půjde číst. Začátek sice vypadal spíš jako Lovelock vrací úder, ale mám tu výhodu, že jsem některé výtky ekologů/klimatologů vůči teorii Gaia, hokejkovým grafům a dalším věcem, které autor používá jako argumenty pro svoje závěry, četl, tak to mám jako poněkud natažený dialog dvou názorových stran.

Jeho obhajoba jaderné energie či kritika zelené politiky je mi sympatická, dokonce by mi nebyl proti srsti i lehce úletový nápad se syntetickou stravou, i když trend je dnes spíš opačný (btw soilent je dokonce námětem hororu)

Trochu problém mám s tím, abychom se všichni sešikovali za jednou koncepcí, a tu co nejrychleji přivedli k životu - celé je to postavené na to, že koncepce by musela být všeobecně přijatá, což zjevně nefunguje ani u atomu, ani například u solárních panelů, ale hlavně ani v přesné příčině vzniku a vlivu CO2 - i v ekologii do věci mluví trendy, politika, pocity, či různé lobby, které mají zas svoje zájmy. Na druhou stranu, optimisticky, minimálně dva globální jevy už jsme snad zvládli - kyselé deště a ozonovou díru.

Hodně k dobru je mi při čtení i nějaký základ z teorie modelování, a neskutečnou představu o čem mluví ve druhé kapitole mi dává můj neumělý model králíci a lišky, s jeho pozitivní vazbou a homeostázou by moje toroidní planetka neskončila ve psí po pár destíkách tahů x). Úžasně přehledný je i jeho výklad hranic systémů, při představě kolik různých vazeb a systémů hraje ekosystému roli, se pak nemůže člověk divit, pokud se něco "náhle" podělá.

A našel jsem si v knize i celkem praktické věci, autorova přednáška o močovině mě zbavila nutnosti googlovat tenhle zajímavý zdroj dusíku, a kromě toho (vlastně právě kvůli tomu dusíku) se dozvěděl ještě tu úžasnou informaci, že čůrání je vlastně nejspíš nejaltruističtejší činnost, kterou lidé provádějí.. Tedy pokud zrovna nečůrá v povodí Missisippi, jev vertikálních? mrtvých zón (o horizontálním oddělení při určité teplotě mluví hodně) nebyl autorovi nejspíš znám...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

superorganismy nové myšlení

Autorovy další knížky

James Lovelock
anglická, 1919 - 2022
1994  86%Gaia: Živoucí planeta
2008  88%Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo
2012  74%Mizející tvář Gaii: Poslední varování
2001  74%Gaia – Nový pohled na život na Zemi
2022  88%Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence