Fyzikové přehled

Fyzikové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396681/mid_fyzikove-1dM-396681.jpg 4 102 102

Hlavním tématem významného autorova dramatu je otázka odpovědnosti vědce za vynálezy, které mohou zničit svět. Protagonisty hry jsou tři fyzikové, kteří se skrývají v ústavu pro choromyslné a předstíráním duševní choroby chtějí zabránit zneužití plodů své práce.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Die Physiker , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fyzikové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Isew
27.09.2022 5 z 5

Už od prvního seznámení se Soudcem a jeho katem jsem tomuto švýcarskému dramatikovi propadla. Přečetla, viděla a poslechla jsem si téměř celé jeho dílo. Fyzikové mi chyběli. Tato hra byla inscenovaná mnohokrát, ale v současnosti ji na repertoáru žádné divadlo nemá. Tak jsem sáhla po knížce. A byla jsem znovu úplně pohlcená. Nevím, kdo tuto hru označil jako komedii. Tragikomedii možná chvílemi, ale o komedii v žádném případě nejde. Hra nabitá filozofickými otázkami. Doporučuji.

Kopta
28.05.2022 5 z 5

Úderné, vtipné, překvapivé, Opět jsem byl příjemně překvapen. O trochu lepší i než Augiášův chlív, který byl takový nejasnější a neukončený v poslední části.


marara
19.11.2020 5 z 5

Člověk tak nějak neví, co to vlastně čte. Je to detektivní příběh, nebo něco ve stylu Vyhoďme ho z kola ven? Až v závěru se nám odkryjí postavy Einsteina, Newtona, ale i slečny doktorky. Policista se vlastně nestačí divit. Postava Möbia je vlastně čapkovská. Jeden z mála vědců, který přemýšlí o důsledcích svého poznání. Líbí se mi myšlenka, kterou pronesl: "Pronikli jsme v naší vědě až k hranici poznatelného, Známe několik přesně formulovatelných zákonů, několik základních vztahů mezi nepochopitelnými jevy, to je všechno, ohromný zbytek zůstává tajemstvím, které je rozmu nedostupné. Došli jsme na konec naší cesty. Jenže lidstvo tak daleko ještě není. My jsme se probojovali dopředu, ale nidko nejde za námi, pronikli jsme do prázdna. Naše věda je hrozná, následky jsou smrtící, naše bádání je nebezpečné. Skutečnost nás nedorostla."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Fyzikové v seznamech

v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených5x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x