Francina vojna přehled

Francina vojna https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434653/bmid_francina-vojna-K8X-434653.jpg 3 16 16

Strhujúce spomienky nadanej módnej návrhárky, ktorá prežila druhú svetovú vojnu. V lete 1942 deportovali nacisti dvadsaťdvaročnú Židovku Franci Rabinekovú do Terezína, koncentračného tábora a geta vzdialeného šesťdesiatpäť kilometrov od Prahy. Bol to začiatok jej trojročnej cesty z Terezína do Osvienčimu-Brezinky, odkiaľ putovala do pracovného tábora v Hamburgu a napokon do Bergenu-Belsenu. Franci sa v tábore preslávila ako módna návrhárka, ktorá pri výbere na nútené práce oklamala doktora Mengeleho, keď tvrdila, že je elektrikárka. Zariskovala, čo ju pri selekcii dostalo na pravú stranu ? medzi šťastlivcov, ktorým bol dopriaty náskok pred smrťou. Vo svojich spomienkach úprimne a otvorene, ba miestami aj vtipne opisuje temné roky, ktoré strávila v ženskom väzení. Francina vojna predstavuje svedectvo neuveriteľne silnej mladej ženy, ktorá vydržala hrôzy holokaustu a napriek útrapám prežila. Jej boj sa však kapituláciou Nemecka v roku 1945 neskončil. Čakali ju ešte dlhé roky začleňovania sa do spoločnosti, ktorá mala v porovnaní s ňou len okrajovú skúsenosť s nacistickými zverstvami.... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Franci's War: A Woman's Story of Survival , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Francina vojna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Zdeněk18586
06.09.2022 5 z 5

Výborná kniha o životě (nejen) o holocaustu pohledem židovské dívky – ženy, který je z mnoha ohledů nesmírně zajímavý a objevný. Kniha je skvělá! Velmi doporučuji.

Fanda74
05.08.2022 3 z 5

Dobrá kniha k tématu 2. světové války a holocaustu - určitě bych ocenil, že se příběh nestaví na dramatu a krutostech, i když toto samozřejmě nepopírá, ale je to takový celistvější příběh židovské dívky, která ve srovnání s jinými měla štěstí. Možná tolik nepůsobí na emoce čtenáře, ale určitě ho nutí knížku dočíst až do konce.


cori
26.01.2022 3 z 5

Franci, jediná dcera vážené pražské židovské rodiny se ve 20 letech vdá, v září 1940 je s rodiči a manželem deportována do Terezína, v květnu 1944 přijíždí do Osvětimi, kde stráví 3 měsíce v terezínském rodinném táboře, v červenci je vybrána na odklízení trosek v Hamburku, poté je vězněna v táboře Neuglaben, kde pracuje jako elektrikářka, nakonec málem zemře na tyfus v Bergen-Belsenu. Autorka se nestydí psát o intimních vztazích mezi vězeňkyněmi (v Terezíně i v koncentračních táborech) a prominenty, kápy či italskými zajatci, z nichž čerpaly benefity. Otevřeně píše i o interrupci, kterou podstoupila před odjezdem do Terezína. Tím si v podstatě při osvětimské selekci zachránila život. Její emoce se projeví, až v závěru knihy, kdy měla psychické problémy a "užívala" si společnosti různých ctitelů v německé britské zóně. Poohlédnu se po knihách i její dcery Helen Epsteinové.

všechny komentáře

Související novinky (4)

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021


Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020


Knižní novinky (18. týden)

26.04.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Francina vojna v seznamech

v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst68x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Franci Rabinek Epstein (p)
česká, 1920 - 1989
2020  68%Francina vojna