Fotograf přehled

Fotograf https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136142/bmid_fotograf-jjW-136142.jpg 5 36 36

V roce 1986 byl Afghánistán zničen válkou se Sovětským svazem. Tento komiks (nebo spíše dokumentární grafická novela nebo fotografická kniha) zachycuje náročnou a nebezpečnou cestu fotografa Lefevra, který v Afghánistánu doprovází Lékaře bez hranic. Jeho krásné černo-bílé fotografie spolu s uměním Emmanuela Guiberta vypráví silný příběh poselství, které autoři věnují mužům a ženám, kteří se pokoušejí léčit válečné rány. Tato úspěšná dokumentární kreslená novela byla ve Francii původně vydána ve třech dílech (Meander vydá všechny tři díly v jednom společném svazku)... celý text

Literatura světová Komiksy Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Meander
Originální název:

Le photographe , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fotograf. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Pablo7
21.06.2020 5 z 5

Zajímavá kombinace komiksu a fotografií. Jde o příběh fotografa, který dokumentuje misi Lékařů bez hranic v Afghánistánu v r.1986. Komiks vypráví příběh, jak putují přes hory z Pákistánu, pak samotnou misi a dobrodružný návrat. To je doplněno skutečnými fotografiemi, které jsou často malé a černobílé, ale i tak stojí za shlédnutí. Zaujalo mě, když vedoucí mise říká fotografovi: "Nevím, jak dlouho tahle válka potrvá, ale je mi jasné, že čím déle trvá, tím víc dětí vykořeňuje, ničí a mrzačí a o to těžší bude s ní skoncovat." Co by asi říkala dnes.

Jizi
22.03.2019 5 z 5

Afghánistán z těsné blízkosti a docela jinak, přesně to je grafický román o první cestě francouzského fotografa Didiera Lefèvra do země nezaslíbené. Didier má za úkol udělat fotoreportáž z působení jedné z misí Lékařů bez hranic na sklonku afghánsko-ruské války v roce 1989. Putuje z Pákistánu pěšky s karavanou, škrábou se přes průsmyky v 5500 metrech nad mořem, přespávají u mudžáhidů i narkobaronů a nakonec rozbíjejí na tři měsíce "nemocnici" (rozuměj zastřešenou terasu u kamenného domku ne o moc většího než autobusová zastávka a ani o nic moc lépe vybaveného) v jedné z vesnic uprostřed božské krajiny v Bohem zapomenutém konci světa. A Didier fotí. Fotí krajinu, lidi, nemocné, zraněné. Fotí po katastrofách a fotí při nich a fotí i svou cestu zpět, kdy odmítne jít se zdravotníky, rád by byl doma dřív... Ukáže se, že ne nadarmo se říká, spěchej pomalu. Cesta zpět do Pákistánu je dramatičtější než řada románů.
Didier v roce 2007 zemřel na srdeční selhání. Na stránkách knihy zůstane živý tak dlouho, jak ji budeme číst. Čest jeho památce.


MCGinger
09.08.2018 5 z 5

Drsné vylíčení průběhu putování jedné karavany Lékařů bez hranic do válkou zmítaného Afgánistánu. Napůl komiks a napůl fotoalbum, některé fotky jsou opravdu pro silnější povahy. Opravdu dílo, které si slávu zaslouží.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2013 - Cena Muriel (Nejlepší překladový komiks)


Kniha Fotograf v seznamech

v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených8x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit9x