F. L. Věk I.-II. přehled

F. L. Věk I.-II. https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88333/f-l-vek-i-ii-88333.jpg 4 68 68

F. L. Věk série

První a druhý díl z pěti. Následuje díl III., IV. a V. Věk, syn kupce z Dobrušky, dostává se do kláštera, kde poznává knihovníka Matyáše. Pomáhá mu. Po odchodu z kláštera se stává učitelem hudny v rodině Butteauových. Zde se zamiluje do němé Pavly, Kterou však miluje V.Thám. Láska a hudba neprospívají Věkovu studiu. Zanechává studia a vrací se domů, když mu onemocněla matka a Pavla ho zamítla. Stává se kupcem. Po otcově smrti vede krám sám. Neustále má zájem oknihy a hudbu. Sznamuje se s Márinkou Snížkovou, jedou společně na korunovaci Leopolda II. Po návratu slaví sňatek. V roce 1972 vyšlo nákladem Odeonu současně všech 5 dílů ve formě 4 knih... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize F. L. Věk I.-II.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Pavelpi
18.04.2024 5 z 5

Tak jsem se po letech znovu dostal k přečtení knihy F. l. Věk díky Čtenářské výzvě. Zjistil jsem, že čas jí na kvalitě nijak neubral. A tak jsem rád, že se mi kniha líbila i po letech. A také jsem si hned pustil i celý seriál, který jsem také už hodně roků neviděl. Spojil jsem příjemné s užitečným a celé jsem si to osvěžil.

Nermal
18.07.2022 5 z 5

Doma jsme měli v knihovně poměrně hodně Jiráska, a když jsem se o obsah domácí knihovny začal zajímat, doporučila mi máma, ať zkusím F. L. Věka. A tak jsem někdy v deseti letech všech pět dílů přečetl - a ono mě to bavilo! Dokonce i televizní seriál jsem viděl až o hodně později. Pravda, nerozuměl jsem určitě všemu a některé popisné pasáže mě tolik nebavily. Dnes bych si určitě toto dílo užil zase jinak než tehdy. Ale určitě patří F. L. Věk k tomu nejčtivějšímu z pera Jiráskova.


666Jitka
09.06.2021 5 z 5

Vrcholné historické dílo Aloise Jiráska z doby českého národního obrození, které čtenáře provede děním nejen v Českých zemích na pozadí josefínských reforem, francouzské revoluce, napoleonských válek a pobytem ruských vojsk v Čechách. Román je autentickou kronikou českého osvícenství a také jazykového, literárního a divadelního vlastenectví. Spolu s příběhem hlavního hrdiny F.L.Věka líčí autor velmi barvitě činnost např. Václava Tháma a dalších pražských i venkovských buditelů. Vynikajícího filmového zpracování se tento román dočkal ve stejnojmenném seriálu režiséra Františka Filipa v hlavní roli s Radoslavem Brzobohatým z roku 1970.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha F. L. Věk I.-II. v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených8x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit2x