Extraterrestrial přehled

Extraterrestrial
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484220/bmid_extraterrestrial-1Yc-484220.jpg 4 7 7

Špičkový astronom z Harvardu přichází se svou odvážnou a kontroverzní teorií, že naši sluneční soustavu nedávno navštívila mimozemská technologie z dalekého vesmíru. Na podzim 2017 vědci z havajské observatoře zahlédli objekt prolétávající naší vnitřní sluneční soustavou, pohyboval se tak rychle, že mohl přicházet pouze od jiné hvězdy. Astrofyzik Avi Loeb dokazuje, že se nejednalo o asteroid ani kometu; těleso se pohybovalo příliš rychle po podivné dráze a nenechalo za sebou ani plyn ani zbytky kamení. Existovalo jen jedno myslitelné vysvětlení: objekt byl vyspělou technologií stvořenou jinou vesmírnou civilizací. V knize Extraterrestrial Loeb zavádí čtenáře na vzrušující cestu za prvním mezihvězdným návštěvníkem, který byl v naší sluneční soustavě spatřen. Předkládá svou neortodoxní hypotézu o původu objektu, který vešel ve známost jako ‘Oumuamua, a popisuje jeho zásadní dopady na vědu, náboženství i budoucnost našeho druhu a naší planety. Extraterrestrial je ohromující cestou po nejvzdálenějších končinách vědy, časoprostoru a lidské představivosti. Vyzývá čtenáře, aby se vydali ke hvězdám – a kriticky přemýšleli o tom, co tam někde je, bez ohledu na to, jak podivné se to zdá.... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Zeď
Originální název:

Extraterrestrial , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Extraterrestrial. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

MegaH
23.01.2024

Možná někteří z vás zaregistrovali průlet neznámého tělesa naší sluneční soustavou v roce 2017. Těleso nazvané Oumuamua rozvířilo jak vody vědeckého rybníčku, tak i široké veřejnosti. Prvotní účel této knihy je představit autorovu hypotézu a jeho argumenty k této události. Autor vás zcela laicky seznamuje s výsledky vědeckých poznatků a jejich různou interpretací. V knize se ovšem nezabývá pouze touhle jedinou událostí, mluví o svém životě, o svých zkušenostech, o projektech na kterých pracoval s mnoha dalšími vědci. Pokládá otázky, které zabrousí nejen do astronomie či fyziky, ale jsou i filozofické, či společenské.
Rozčarovaná jsem z popisu fungování současné vědecké obce.
Autor se samozřejmě zabývá i otázkou, kterou si klademe odnepaměti, a poukazuje na přílišnou aroganci a pramalou pokoru lidstva.

zahadum
12.04.2022 4 z 5

Výborná a zaujímavý publikácia, bál som sa, že sa na kúsok a viac ako dvesto stranách bude autor krútiť na jednej a tej istej téme. Omyl ! Samozrejme, že objekt " OUMUAMUA" ktorý rozvíril na jeseň roku 2017 nielen odbornú verejnosť, je len jedna z bohatým tém tejto knihy. Autor rozoberá svoj osobný aj odborný život astrofyzika z Harvardu.
Venuje sa rôznym témam ako je SETI alebo program tzv. hviezdna strela na ktorej spolupracoval aj známy Stephen Hawking.
Súhlasím s autorom, že súčasná veda je pomerne skostnatená a bojí sa zase pozerať aj za obzory a je pohodlná a venuje sa témam málo kontroverzným.
Nebojí sa hypotéz nad rámec súčasného smerovania vedeckej línie a dáva nám jeho argumenty o tom, že sa skutočne nemusí mýliť.
Autor je mi sympatický tým ,že nič netvrdí sebaisto a priznáva, že sa púšťa na tenký ľad ale naozaj vedecké dôkazy nepustia. Aj keď tajuplný objekt " oumuamua " tu bol krátko predsa sa len podarilo čo to o ňom zistiť a aj svetové vedecké kapacity si lámu hlavy čo to bolo. Nedá sa to odbiť asteroidom ani kométou. Je na škodu, že tento vzácny a ojedinelý jav sme nepodchytili skôr.
Jednalo sa o prvé potvrdené teleso ktoré prišlo z medzihviezdneho priestoru !

PS : vlkodlaq : pominiem tú pomýlenú vetu v čom je spoločný mimozemský život a astrológia ( to fakt dať do kopy je umenie ! )
ale Tvoja posledná veta : preferujem vedu faktov namiesto príliš odvážnych tezí...
No kamarát je to presne naopak :) ten objekt tu BOL ! je zachytený, zdokumentovaný, vypočítaný, zaznamenaný a pod....skutočnosť, že ho veda nedokáže analyzovať je faktografický údaj o tom, že veda toho ešte veľa nevie !
naopak kniha ktorá píše o multivesmíre je len odvážna teória o ktorej nikto nikdy nedal jediný rukolapný dôkaz !
Zrejme si túto knihu ani v rukách nemal keďže si tak odsúdil ani nevediac o čom je !
pekný deň s domnienkami.

90 %


wildavk
21.12.2021 4 z 5

Hodne zajímavá kniha o návštěvě tělesa z cizi sluneční soustavy. Toto těleso fascinuje mnoho astronomu, kteří nemohou vysvětlit jeho podivný tvar a změnu dráhy letu. Je možnost, že by to bylo těleso sestrojené jinou mimozemskou civilizací?
Autor je významný vědec působící na Harvardu. Vysvětluje teorie o tomto tělese oumuamua, ale také ukazuje a vysvětluje v širším kontextu jak vůbec funguje astrologie a získávání dat ze vzdáleného vesmíru. Upozorňuje na to aby se věda neuzavírala do sebe a nebránila novým pohledům a hypotézám. Dotýka se filozofie a budoucnosti lidstva.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Extraterrestrial v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Avi Loeb (p)
izraelská, 1962
2021  86%Extraterrestrial