Exorcista přehled

Exorcista https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527216/bmid_exorcista-65643033e238f.jpg 4 428 428

Poté, co se během svých studií na univerzitě v Georgetownu doslechl o podivných událostech, k nimž došlo v Marylandu v roce 1949, se William Peter Blatty pustil do psaní díla, které se později stalo jedním z literárních fenoménů druhé poloviny dvacátého století. Románu Exorcista, který lze bezesporu označit za Blattyho opus magnum, se od prvního vydání v roce 1971 jen ve Spojených státech prodalo více než třináct milionů výtisků a dočkal se překladu do bezpočtu světových jazyků. Jeho úspěch navíc podtrhla i vřele přijatá hollywoodská adaptace Williama Friedkina, která vstoupila do kin o dva roky později a stala se jedním z nejslavnějších filmových hororů všech dob. O co tedy v příběhu jde? Jsme svědky zvláštního chování dvanáctileté dívky Regan, dcery slavné herečky. V noci se v domě ozývají tajemné zvuky, nábytek se sám od sebe hýbe a objevují se další a další děsivé jevy, které si nikdo nedokáže vysvětlit. Situace se postupně zhoršuje (pod okny dívčina pokoje je nalezena mrtvola nejlepší přítelkyně její matky), až nakonec zbývá jediná možnost – uchýlit se k exorcismu.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

The Exorcist , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Exorcista. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (94)

LilyGorch
20.05.2024 4 z 5

Blattyho Exorcista je knižní předlohou pro jeden z nejslavnějších filmových hororů s názvem Vymítač ďábla. Bohužel jsem jej ale neviděla, proto ho nemůžu porovnat s knížkou. O té ale můžu říct, že je velmi čtivá. Troufám si tvrdit, že v ní autor velice dobře načrtl tíživou, špinavě oplzlou atmosféru vyvolávající ve čtenáři odpor a místy až strach. Oceňuji i to, že se mu nejen povedlo udržet napětí, ale s přečtenými stránkami jej také stupňovat.

Chris MacNeilová žije se svou dcerou Regan v cihlovém domě ve washingtonské čtvrti Georgetown. Právě malá Regan si přijde jednoho večera postěžovat matce, že se v jejím pokoji ozývají zvláštní zvuky a je v něm cítit zápach shnilého masa. Chris však nic necítí. Pouze se jí v pokoji zdá chladno, a to i přesto, že je zavřené okno a zapnuté topení. S Regan to brzy začne jít z kopce. Postihují ji totiž podivné záchvaty, kdy jakoby nebyla sama sebou, kdy mluví cizími jazyky, které se však nikdy neučila, apod. Chris požádá o pomoc lékaře a psychology, ale když jsou i oni bezradní, musí se obrátit na kněze, Damiena Karrase, aby nad dcerou provedl vymýtání ďábla - exorcismus.

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji @knihydobrovsky ! :o)

4/5 *

bigbabe
06.05.2024 4 z 5

Jak si stále slibuji, když si napíšu knihu na seznam "chci si přečíst", tak bych si tam měla i napsat, proč jsem toto rozhodnutí udělala.
Přiznám, že jsem vůbec do 100. stránky nevěděla, co čtu, že to je kultovní horor a že je to zfilmované. Začátek byl chladnější, pak to dostalo spád a konec byl ucházející. Potěšilo mě, že konec nebyl nijak vytržený z kontextu.


soukroma
07.04.2024 4 z 5

Dobré, hodně dobré: domnívala jsem se, že horor je to mnohem starší, přitom je ve skutečnosti velice moderní (až snad na kotoučový magnetofon). To vše asi proto, že otázky, strachy a pochybnosti v knize jsou prostě věčné.
Líbili se mi kněží, jak byli každý jiný, prostě v nejrůznějších barvách. A každý měl své "démony" (oblíbený pojem v dnešních detektivkách a thrillerech, prostě nás provázejí od počátku světa). S dalšími postavami jsem ale měla trochu problémy: asi největší se samotnou Chris, sebestředná, jako matka nevýrazná, nejistá až divná, asistentka a domácí učitelka neuchopitelná, na švýcarské sluhy jsem si musela zvyknout a detektiv ... kategorie sama pro sebe.

(Film jsem neviděla.)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)

05.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Exorcista v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených567x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených45x
v Knihotéce311x
v Chystám se číst228x
v Chci si koupit63x
v dalších seznamech12x