Exodus přehled

Exodus https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537462/bmid_exodus-6630aeaa2c09d.jpg 5 528 528

Už zase chcete internovat lidi, pánové? Po Osvětimi a Treblince? Listopad 1946. Americká válečná vdova Kitty Fremontová pracuje jako dětská sestra a s empatií ošetřuje všechny pacienty bez ohledu na jejich původ. To Ari ben Kanaan zosobňuje vášnivého bojovníka za věc sionismu: jedinkrát nepovolí a nezapláče, když v řadách odbojové organizace Mossad alija bet nasazuje krk za svobodu Židovstva. Jiskra mezi nimi přeskočí právě proto, že rozdíly se tolik přitahují. Peripetiemi jejich citů rámuje Leon Uris fascinující románovou fresku zaměřenou nejprve na záchranu tří stovek dětí, které správci britského mandátního území Palestina vězní na Kypru. Přitom ke břehům nové vlasti zbývaly uprchlíkům sotva dvě stovky námořních mil – jenže o ropu šlo kolonizátorům na Blízkém východě dávno před první světovou válkou. A tak si tu s přispěním arabských elit dál sveřepě hájí své výhody, zatímco udření osadníci v kibucech po nocích spřádají povstalecké plány… Mimořádná kronika blízkovýchodních let 1946–1948, v níž se židovské osudy vystavené hrůzám 20. století slily do obrovské vůle přežít všemu navzdory, vrcholí vyhlášením nezávislého Státu Izrael. A připomíná, že zdejší ohnisko napětí stále hrozí výbuchem, jelikož svět se nepoučil a nenašel řešení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Exodus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (130)

lilites
20.05.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Co si budeme povídat, tato kniha není pro každého, mnoho lidí může odradit délka díla (30h 27min.) a mnohé zas obsah - a to situace kolem Palestiny a Izraele, co se dělo po druhé světové válce, kam směřovaly kroky přeživších Židů a poté spory mezi Židy a Araby, které trvají už tolik let..

Dalo by se říci, že pokud se někdo chce seznámit s tímto letitým konfliktem, je toto skvělá volba, která pomůže člověku zorientovat se a utřídit si informace, kterých je za ty roky mnoho.

Není to ale lehký poslech. Je to velmi obsáhlé, detailné dílo a já obdivuji pana spisovatele za to, kolik času musel strávit různými rešeršemi nebo na cestách a kolik času této knize obětoval. Klobouk dolu!

Je to skutečně neskutečné dílo a já nemohu hodnotit jinak než 5 hvězdiček, i když je to tak drsné téma, u kterého si často říkáte, že je to všechno na pytel a zbytečně umírá tolik lidí jen kvůli kousku půdy, kvůli hrdosti a neustupnosti, ale i kvůli identitě a naději, kvůli dalším generacím, kvůli tolika dalším věcem, myšlenkám a přáním... Tohle člověk prostě nemůže jen tak rozsoudit..to může už snad jen Bůh...

Wladimirski
14.05.2024 5 z 5

Skvělá, faktickými informacemi "nabitá" kniha - viz anotace. Ačkoli vyšla více než před půl stoletím, je stále aktuální a dává podklad pro chápání tzv. "židovské otázky", situace v Palestině a okolí, vztahu Židů a Arabů, zájmů světových mocností na blízkém východě. Žádná oddychovka, pokud o tom člověk přemýšlí a nečte to jen jako prostý příběh.


romison
05.05.2024 3 z 5

Jako zajimavy nahled do historie Izraele, maly historky okolo fajn, ale celkove jako pribeh hlavni knihy slabsi ;)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Exodus v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených729x
ve Čtenářské výzvě67x
v Doporučených103x
v Knihotéce242x
v Chystám se číst391x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech6x