Evanjelium o úhoroch přehled

Evanjelium o úhoroch https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434148/bmid_evanjelium-o-uhoroch-SBw-434148.jpg 4 38 38

Koľko toho vlastne môžeme o úhoroch vedieť? Alebo o človeku? Úhor, Anguilla anguilla, je jedným z najzáhadnejších tvorov, aké príroda kedy stvorila. Ryba, ktorá dlho predstavovala prírodovedeckú záhadu, zvanú aj „úhoria otázka“. Ryba, ktorej sa bezúspešne snažili porozumieť všetci od Aristotela až po Sigmunda Freuda. Ryba, ktorá dnes vymiera, a my nevieme prečo. Evanjelium o úhoroch je aj knihou o autorovi, o jeho otcovi a o tom, ako ich úhor spojil: „,Úhory, tie sú ti zvláštne,‘ povedal otec. Vždy keď nejakého videl, vyzeral nadšene. Akoby to tajomno k životu potreboval. Akoby v ňom vypĺňalo akési prázdno. Nechal som sa tým sám presvedčiť. Rozhodol som sa, že človek nájde to, v čo chce veriť, keď to potrebuje. Úhory sme potrebovali. Bez nich by sme neboli rovnakí.“... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Ålevangeliet , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evanjelium o úhoroch. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Šárka_D
07.05.2024 4 z 5

Vůbec by mě nenapadlo, že mě budou zajímat úhoři, ale tahle kniha dokázala, že mě zajímali velmi. Abych se přiznala, já po ní totiž v knihovně sáhla kvůli pěkné obálce a v domění, že to bude severská beletrie. Nu, nebyla, ale i tak stála za to. Směs esejí o úhořích a vzpomínek na dětství strávené s tátou na řece, kombinace vědy a nostalgie dalo dohromady mix, který dělá z naučné literatury příjemně stravitelné sousto.

Vidlička
29.01.2024 2 z 5

Bavila mě historie pátrání po původu úhoře a veškerá biologická fakta (těch jsme se ale dozvěděli ledva, co by úhoř do tlamičky pobral). Zbytek byla snůška blábolů na téma kterak napasovat úhoře do existencionálních úvah a do arteterapie po smrti otce. Možná má i úhořův tvar nějakou roli, vzhledem k Sigmundovu pobíhání celou knihou, ale to už je jen moje spekulace. Nejsem fanouškem těchto nitrovyblívajících grafostvořenin.

Ale pár faktů:
- sklovití úhoři (jedno ze stádií vývoje) působí křehce a bezbranně a například pro Basky představují delikatesu (jak typické)
- Japonci se snažili uměle chovat a rozmnožovat úhoře. Projevilo se u nich několik chorob. Zanedlouho se jejich dovozem všude možně po světě rozšířily i na volně žijící úhoře (opět)
- ve starověkém Egyptě se na pohřebištích nalezly malé rakve s mumifikovanými úhoři, uloženými k věčnému odpočinku vedle bronzových figurek bohů (ťuťu)
- Aristoteles byl poslední z lidí, který věděl vše. Tedy obsáhl všechno vědění, které se člověku do té doby podařilo nashromáždit
- a dozvíme se, že odpověď na odvěkou otázku zní "vejce". Dokázal tak italský lékař a věděc Francesco Redi. "Ke stvoření života je třeba vajíčka a jeho oplodnění - omne vivum ex ovo." :-)

A dozvěděla jsem se, že jsem taky úhoř - obyčejně prožije svůj aktivní život o samotě a jeho činnostem dávají řád roční období.

Plavu tedy rychle od téhle knížky pryč, i když to s tou koulí žížal už z hlavy nikdy nevyženu...


Lisa_Flames
12.02.2023 4 z 5

Pár věcí mi chybělo, jako například detailnější popisy anatomie úhořů. A pak tu byly pasáže pro mě zcela nadbytečné a spíše mě od čtení odrazovaly, konkrétně autorovy vzpomínky z dětství. Za moje zklamání ale nemůže tak kniha, jako spíš moje mylné očekávání čisté literatury faktu.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020


Knižní novinky (13. týden)

22.03.2020


Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Augustova cena (Odborná literatura)


Kniha Evanjelium o úhoroch v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených49x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit18x

Autorovy knížky

Patrik Svensson
švédská, 1972
2020  81%Tajný život úhořů