Emancipace a radikální demokracie přehled

Emancipace a radikální demokracie
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202322/mid_emancipace-a-radikalni-demokracie-Nk8-202322.jpg 5 4 4

Kniha Emancipace a radikální demokracie je kolekcí esejů významného postmarxistického politického teoretika Ernesta Laclaua. Ústředním tématem všech těchto esejů je otázka platnosti pojmu emancipace, který je klíčovým momentem našeho politického imaginárna již od dob osvícenství. Laclau analyzuje, jak nedávné události (konec studené války, fragmentace sociálních identit, multikulturalismus a bujení etnických a národních identit či postmoderní kritika osvícenských jistot na poli filozofie) proměnily platnost pojmu emancipace, ale také celého politického myšlení. Kromě pojmu emancipace se tak tyto eseje věnují dalším ústředním pojmům a problémům politického myšlení, jako jsou vztah univerzalismu a partikularismu, pojmy moci a reprezentace, radikální demokracie či populismu. Laclau zároveň dále rozvíjí a vymezuje svoji teorii hegemonie vůči dekonstrukci Jacquesa Derridy a antifundacionalismu Richarda Rortyho. To vše činí tuto knihu naprosto nepostradatelnou pro každého, kdo touží porozumět současnému radikálnímu politickému myšlení.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Emancipation(s) (Radical thinkers)


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emancipace a radikální demokracie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

lavash
10.06.2023 4 z 5

achich ouvej, tyhlety superchytrý levičáky mám fakt rád. jsou stejnou měrou fascinující-frustrující.
na jedný straně je Laclauova analýza pojmu emancipace pronikavá -- co znamená být svobodný? kritizuje tradiční marxistický přístupy (k emancipaci), soustředí se spíš, správně, na komplexní souhru sociálno-kulturních sil.

na druhou stranu ale, jak píše kapitánsmrt, je to psaní někdy hutný a obtížně srozumitelný a jeho argumenty, jako již tradičně pro (politický) filosofy, působí příliš abstraktně a odtrženě od problémů reálného světa.
prosím, prosím, a jak je uplatnit v praxi, aby došlo ke skutečný změně ve světě? to popsat ale asi ani nebyl jeho cíl.

KapitánSmrt
20.04.2022 5 z 5

S filosofií Laclaua jsem se před touto knihou setkal jen velmi okrajově. Proto pro mě bylo z počátku obtížné se všemi těmi novými termíny prokousávat a chápat, o čem že to autor vlastně mluví. Postupně jsme se zorientoval a musím uznat, že na mě myšlenky autora udělaly velký dojem. Hodně podnětná kniha o politické filosofii, o podstatě populismu, ale také o tom, jak v současné roztříštěné společnosti vůbec politika, potažmo demokracie může fungovat (případně jak jí opět navrátit do rukou lidí). Myšlenky se v jednotlivých esejích opakují a prolínají a dodávají tak jednotlivým pojmům kontext, k čemuž přispívájí i praktické příklady z historie.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Emancipace a radikální demokracie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených5x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

demokracie politologické eseje politologie populismus

Autorovy další knížky

Ernesto Laclau
argentinská, 1935 - 2014
2013  90%Emancipace a radikální demokracie
2014  100%Hegemonie a socialistická strategie