Elénium přehled

Elénium
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402667/mid_elenium-XQT-402667.jpg 4 85 85

Elenium série

>

Trilogie Elénium patří již více jak dvacet let do zlatého fondu klasické fantasy. Její autor David Eddings namíchal mistrovskou směs dobrodružství a humoru, magie i romantiky, dávných proroctví i ohavného politikaření... Nechte se i vy okouzlit nestárnoucí klasikou a vydejte se spolu s odvážnými pandionskými rytíři pátrat po klenotu, který jediný může zachránit krásnou královnu a zabránit zvrácenému bohu ovládnout svět. Souborné vydání románů Diamantový trůn, Rubínový rytíř a Safírová růže.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Triton
Originální název:

The Diamond Throne, The Ruby Knight, The Saphire Rose , 1993


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elénium. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Hor89
25.08.2023 3 z 5

Příběh knihy je z dnešního pohledu už dost retro a nepříliš originální, ale je docela zábavný a rychle ubíhá. Postavy jsou vpodstatě všechny hrozně černobílé, ale hlavní hrdiny jsem si celkem oblíbil. Uvodní kniha Diamantový trůn rychle vtáhne do děje, ale ke konci začne být trochu natahovaná. Ve druhém díle (Rubínový rytíř) je zbytečně moc vedlejších zápletek a děj ztrácí spád. Poslední díl Safírová růže je nejlepší a sérii důstojně uzavírá. Hodnocení jednotlivých knih - Trůn - 3*, Rytíř 2*, Růže 4* - celkově 3*.

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Elénium na tretiu!!!!!
Využil som možnosť ponuky a zakúpil kompletnú sériu v jednom zväzku. Aby mi nič neušlo, prečítal som to v jednom slede...

Diamantový trón - Slušný štart do tejto fantasy trilógie. Celkom som sa vžil do deja a čakal, ako sa bude dariť Pandionskému rytierovi Sparhawkovi a jeho spoločníkom na ceste k záchrane kráľovnej Ehlany.

Rubínový rytier - Pokračovanie má, podľa môjho názoru, stúpajúcu kvalitu. Nevedel som sa dočkať kedy budem môcť chytiť bichľu opäť do rúk, aby som sa dozvedel, ako sa bude dariť hlavným hrdinom. A ako to nakoniec dopadne s korunou kráľa Saraka i najmocnejším drahokamom, modrou ružou Bhelliom.

Zafírová ruža - Záverečný, zároveň najdlhší, diel trilógie začal pekne zostra. Jedno prekvapenie za druhým, jednoznačne najlepšia časť, ale tým nechcem nijako znížiť kvalitu predošlých dielov. To nakoniec rozhodlo aj o mojom konečnom verdikte, že som sa priklonil k maximálnemu hodnoteniu.

Oceňujem priložené mapy, ktoré mi pomohli zorientovať sa vo fantasy svete Eósia, takže som vedel, kde sa Sparhawk a jeho spoločníci práve nachádzajú. Hoci je na mapách oproti textom niekoľko nezrovnalostí, preklepov(?); Ignak = Agnak, Varium = Larium, Paler = Pater; považujem to za skvelý nápad a výbornú pomôcku zároveň.

...a som veľmi spokojný. Vyše 800 strán v jednom, je to paráda a krásne sa to vyníma v domácej knihovničke spolu s bichľou Tamuli, na ktorú sa už chystám. Príma!!!!!

P. S.: Inak, obdivujem čitateľov, ktorí pri svojich recenziách a hodnoteniach uvedú, že zároveň majú rozčítané aj iné tituly. Tí musia mať v hlave kompjúter.


Milos530
30.01.2023 4 z 5

Tak tohle musím říct, že mě hodně bavilo. Hlavní hrdina (Sparhawk) a jeho typ humoru mně sedl a dalo se to v podstatě přečíst jedním dechem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Elénium v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených132x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených13x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst95x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

dobrodružství fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

David Eddings
americká, 1931 - 2009
2017  85%Elénium
1994  84%Diamantový trůn
1995  86%Strážci Západu
1995  86%Královna magie
2018  82%Tamuli