Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna přehled

Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206915/bmid_elegantni-buh-alternativni-model-js-206915.jpg 4 5 5

Tato kniha je českou obdobou knih světoznámých fyziků Gamowa, Capry, Hawkinga a Greena – popularizátorů vědy (zejména kosmologie) a přitom je syntézou vědy, mysticismu a alternativní filozofie. Jedná se o souhrn názorů, které lze zahrnout pod pojem alternativní paradigma nebo zjednodušeně model jsoucna (míněno alternativní k převládajícímu karteziánsko-newtonskému paradigmatu). Proto také podtitul Alternativní model jsoucna. Titul je parafrází na název knihy Briana Greena Elegantní vesmír.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ditul
10.04.2023 5 z 5

Miroslava Zelenku ráda poslouchám a tato kniha je shrnutí skvělých myšlenek o vesmírnu a božství..
*Jako analogii vývoje Bytosti použiji oblíbenou představu moře a kapky vody. V hlubinách oceánu není takřka žádný pohyb, nepronikají sem žádné zvuky a je tam stálá teplota a tma. Kapka moře je tam ve stavu, kdy si uvědomuje především sounáležitost s celkem, jednotu a neměnnost.
V průběhu nekonečné doby (z pohledu kapky) se vlivem různých procesů dostává kapka blíže k hladině. Stává se součástí mořských proudů a uvědomuje si již pohyb.
Později se dostává k mořské hladině a stává se součástí vlny. Zde již si plně uvědomuje pohyb, různé stavy, různé teploty, světlo a částečně už začíná z hladiny vnímat i Svět mimo oceán. Zde si již kapka uvědomuje svoji možnost spolupůsobení s ostatními kapkami ve vlně.
A pak dochází k tomu mimořádnému okamžiku v životě kapky, kdy při nárazu na další vlnu je kapka vymrštěna do prostoru. Kapka je nyní plně samostatná, zcela svobodná, plně si uvědomuje svoji jedinečnost a oddělenost od moře. Poprvé je schopna vidět "Svět" v celé jeho šíři, s určitým nadhledem (z pohledu kapky míněno doslova i v přeneseném slova smyslu). Obohacena o tuto zkušenost, o toto uvědomění, se kapka vrací zpět do moře.
Zprvu se stává opět součástí vlny, ale zmoudřelá kapka již není pouhou součástí vlny, ona má vědomí vlny, ona je vlnou. V počítačovém žargonu by se dalo říct, že se stává hlavním programátorem programu "vlna". S dalším postupem se opět stává mořským proudem a hlavním programátorem programu "mořský proud". Nakonec opět zcela splývá s mořem a stává se mořem a hlavním programátorem programu "moře".

Artim
17.12.2019 5 z 5

Pokud se zajímáte o duchovní literaturu a stále máte pocit, že vám různé informace do sebe moc nezapadají, nebo že jsou některé zatížené až příliš náboženskou doktrínou, nebo že jsou některé až příliš teoretické, nebo v případě Paula Bruntona příliš rozvleklé, pak určitě sáhněte po této knize.
Dosti komplexně a přitom jasně a výstižně, na velmi názorných příkladech, autor rozvíjí teorii o Bohu, vzniku vesmíru, duší, vývojových stádiích duší, vše v tzv. teorii jsoucna. Dle mého brilantní shrnutí všeho bez náboženského zatížení a dogmat.
Dostupné online na stránkách autora.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit4x

Autorovy další knížky

2014  88%Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna
2017  90%Umění žít a milovat