Eleanor se má vážně skvěle přehled

Eleanor se má vážně skvěle
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365423/bmid_eleanor-se-ma-vazne-skvele-WRn-365423.png 4 1436 1436

„Když na mě dolehne samota a ticho, když mě obemknou, začnou mě drtit a zařezávají se do mě jako nůž, musím promluvit nahlas, i kdyby jen proto, abych dokázala, že žiju.“ Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. S kolegy se snaží příliš nekomunikovat, nikoho blízkého nemá. Jizvy na obličeji a na rukou jsou vzpomínkou na otřesný zážitek z dětství, se kterým se nikdy nedokázala vypořádat, a raději se proto utápí v alkoholu. Když se seznámí s Raymondem z IT oddělení, nejprve jej považuje za stejně obtížnou existenci jako zbytek lidí kolem sebe, postupem času jí však dochází, že možná našla skutečného přítele. Mnohem víc ji ale zajímá její nově objevená láska – místní zpěvák Johnnie Lomond. Ten o existenci své obdivovatelky zatím nemá ani tušení, ovšem Eleanor začne spřádat rafinovaný plán, jak jej získat… Eleanor, hlavní postava a vypravěčka románu, není hrdinkou v pravém slova smyslu. Její neschopnost navázat kontakt s ostatními lidmi a dodržovat sociální konvence či běžné společenské rituály z ní činí napůl komickou, napůl tragickou postavu. Autorce se daří s pozoruhodnou věrností vystihnout vnitřní svět bytostného introverta a misantropa, který se vnímáním okolního světa diametrálně odlišuje od „normálních“ lidí. Díky nespornému vypravěčskému talentu a vnímavosti vůči tomu, co bývá na první pohled skryté, sklízí románová prvotina Gail Honeymannové jednu pochvalnou recenzi za druhou, drží se vysoko v žebříčcích prodejnosti, a obsadila dokonce první místo mezi debuty roku 2017 na čtenářskému serveru Goodreads.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eleanor se má vážně skvěle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (429)

eDex
23.05.2024 5 z 5

Toto je jedna z těch knih, co ve vás po přečtení zůstane.
Výborná, nadčasová kniha, ze života.

lagareta
21.05.2024 5 z 5

Jsou knihy, které přečtěte, řekněte si "dobrý to bylo" a zase na ně zapomenete...a pak knihy, které ve Vás rezonují a ne a ne Vám odejít z mysli, stejně jako Eleanor, která Vás donutí se smát a zároveň brečet jako želva.


verense
20.05.2024 5 z 5

Hodnocení téhle knihy se podle mne odvíjí od toho, kolik osamělosti a podivínství máte společného s hlavní hrdinkou. Tudíž mě tahle kniha vtáhla od prvních stránek, semlela napadrť a na konci vyplivla s uslzeným úsměvem a tak trochu zděšenou, jak moc Eleanor rozumím a umím se vcítit do jejích pocitů - a to k tomu nepotřebuji zažít dětství jak z hororu. Zaplaťpánbu i já jsem nedávno do svého okruhu kamarádů získala nevalně oblékaného oplácaného milého ajťáka, takže v případě nouze vím, kdo mě zas poskládá dohromady. ;-) Těším se na další knihu téhle autorky!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (8)

Kamarádění jako takovému jsem se nikdy nebránila, ale zároveň jsem o kamarády nijak neusilovala. Jen pro mě vždycky bylo těžké najít podobně smýšlející jedince.


Dnes je novou rakovinou právě osamělost – je to něco ostudného a trapného a člověk si za to může tak nějak záhadně sám. Je to děsivá, nevyléčitelná nemoc, tak strašná, že se o ní neodvažujeme mluvit. Ostatní to slovo nechtějí ani slyšet, protože se bojí, aby nepostihla i je nebo aby na ně osud neseslal nějakou jinou hrůzu.


Když se potřebujete s něčím vyrovnat, je dobré mít vedle sebe někoho milého.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2018 - British Book Awards (Book of the Year)


Kniha Eleanor se má vážně skvěle v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených1 862x
ve Čtenářské výzvě404x
v Doporučených161x
v Knihotéce398x
v Chystám se číst828x
v Chci si koupit151x
v dalších seznamech19x