Ekstase přehled

Ekstase https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511583/bmid_ekstase-BRY-511583.jpg 4 28 28

Jediná jistota je Ona. Ta, se kterou vede neustálý dialog. Ta, k níž se sbíhají všechny jeho myšlenky. Ta, kterou miluje. Co se s ní stalo? A jaký je jejich společný příběh? Hrdina Ekstase jako by žil v jemném přechodu mezi spánkem a bděním. Jeho vzpomínky malátně prosakují do snů, ztěžka odkapávají časem a prolínají se se zvuky a krajinami, které se zdají přízračné. Jako by svět s pevnými obrysy a hranami přestal existovat a zůstaly jen vjemy. Tekuté a proměnlivé, které uhýbají, když se jich chceme dotknout. Jakub Šponer se představuje novelou, která upomene na filmová díla jako Věčný svit neposkvrněné mysli či Mé soukromé Idaho nebo Vianův román Pěna dní. Autor svůj text stříhá jako filmový pásek a originálně tak vypráví milostný příběh jedné dvojice.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ekstase. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Kopta
11.01.2024 3 z 5

Ojedinělé dílo. Napsáno hezky lyrickým jazykem, které je stejně jako devízou, tak i slabým článkem. Stejně jako někdy jsi si text užíval, nastejno jsem v tom plul a byl ztracen.

lounovad
03.01.2024 5 z 5

Ach! Ten proud vědomí a jazyk, Šponer má obří talent a cit a já se těším, s čím přijde dál. Obálka po přečtení dává smysl. Nenápadná kniha, která s vámi zůstane už napořád.


cornetka
22.11.2023 4 z 5

Hlavní postavou je mladý muž a Ona, se kterou vede neustálý rozhovor. Je pro něj všechno, miluje ji a přesto ji nemůže mít navždy. A to ho dost trápí. Je na ní závislý udělal by pro ní všechno. Má spoustu myšlenek, které ho tíží, propadá se do depresí. Sám se pohybuje mezi spánkem a bděním a těžko rozeznává, co je sen a co je realita. Každý den je pro něj těžký.

Ve vyprávění je zmínka o rodičích, evidentně vztah s nimi nefunguje. Moc se toho o nich ale nedozvíme.

Je to ponuré a těžké čtení hned od začátku a rozhodně to není čtení pro každého. Určitě to chce po přečtení nějaký čas na vstřebání. A myslím, že při dalším čtení pochopím další souvislosti.

Celkově je to ale svým způsobem zajímavá novela, pro mě něco neobvyklého. Autor detailně popisuje pocity a stavy hlavní postavy.Pokud chcete něco netradičního a neokoukaného, zkuste tuto knihu.

Musím ocenit obálku - ta se mi moc líbí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ekstase v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit6x

Autorovy knížky

Jakub Šponer
česká, 1990
2023  83%Ekstase