Džungle přehled

Džungle https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136407/dzungle-136407.peg 4 88 88

Na počátku 20. století prošly Spojené státy prudkým rozvojem industrializace. Tento rozvoj znásobil bohatství již zámožných vrstev a naopak chudé občany této země uvrhl do ještě větší bídy. Tuto skutečnost skvěle umělecky ztvárnil význačný americký spisovatel U. Sinclair. Román Džungle je otřesným obrazem tehdejších amerických poměrů, které panovaly na jatkách v Chicagu. Na osudu několika litevských přistěhovalců vylíčil Sinclair bědný osud těch, kteří přicházejí z Evropy do Ameriky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Jungle , 1906


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džungle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

thorir
22.11.2023 3 z 5

Opět trochu úkrok stranou, nicméně jsem toho názoru, že člověk by měl být vystavován různým, i protichůdným, myšlenkovým proudům a tedy, světe div se, tímto jsem přečetl ikonické dílo socialistické literatury.

Autor popisuje poměry nejchudších přistěhovalců a životní osudy vybraných jednotlivců v dělnickém Chicagu na přelomu 19. a 20. století. Protagonistou knihy je Jurgis Rudkus, původem z Litvy, právě se přistěhoval a začíná pracovat jako dělník v jednom z otřesných Chicagských masokombinátů. Příběh sleduje jeho další osudy, osudy jeho rodiny, příbuzných, známých a několika dalších postav. Osudy jsou to vesměs silně depresivní, tragické a beznadějné. Vlastně je to pravděpodobně jedna z nejdepresivnějších knih, co jsem kdy četl. Popisované podmínky dělníků jsou otřesné a strašné – úmorná, zničující, ubíjející a monotónní práce, nulová hygiena při zpracování potravin, nulová snaha o dodržování jakékoliv bezpečnosti práce. Pocity beznaděje plynoucí z doslova otrocké práce musely být všudypřítomné, útěcha v alkoholu pak jediná možná. Autor skvěle vystihuje dělnickou malomyslnost, otupělost monotónností zkroušeného života, permanentní negativita, pesimismus, nulový výhled do budoucnosti, neustálý strach z budoucnosti, strach z toho co bude, z čeho zaplatit nájem, hypotéku, jídlo. Protagonisté, zejména ženy, žijí v neustálém strachu z toho, co by se všechno mohlo stát, strachu z výpadku příjmů z důvodu nemoci nebo zranění. Lidé se mění v uzlíčky nervů, vydaní napospas krutému světu. Dnes si to nelze skoro představit: svět bez jakéhokoliv sociálního nebo zdravotního pojištění. K tomu se u přistěhovalců přidává zoufalá neznalost nového světa, nevědomost, neinformovanost, neznalost pravidel, neznalost zákonů a z toho plynoucí nemožnost bránit se proti podvodům, ale i jen špatným a nevýhodným smluvním obchodním podmínkám.

Je to silně emocionální kniha. Jakákoliv naděje, jakákoliv změna k lepšímu je obratem zadupána do prachu a bláta nějakým osudovým zvratem. Z počáteční naděje života v novém světě zbývá jen prach a popel, hořkost a beznaděj. Z chudoby, z neustálých obav, z hladu není úniku.

Fascinující je použitý expresivní jazyk. Popisy práce v masokombinátu jsou pro silné nátury. Prostředí a pracovní podmínky jsou ohavné, otřesné, práce naprosto odpudivá. Pocity stísněnosti, sžíravosti, úzkosti a deprese opět převažují, k tomu se přidává ohavnost a častý pocit na zvracení. Čtenář se neubrání pocitům lítosti a silné nespravedlnosti. Osobně jsem se neubránil opakovaným otázkám, zda skutečně stojí za to žít takový mrzký život.

A tak text plyne, kniha směřuje ke konci a Jurgis a další se postupně protloukají krutým a potupným životem, navzdory všem ranám osudu, navzdory obrovské nepřízni světa a nespravedlnosti, ke kýženému cíli – přežít v džungli.

Kniha nabízí trochu jiný pohled na americký sen. Pohled na svět z úplného dna, pohled na svět očima chudáků, dělníků, žebráků, smolařů. Pohled na nepřátelský systém, v jejich očích nastavený proti nim.

V žádném případě nechci hodnotit ani komentovat autenticitu popisovaných skutečností. Mnozí kritici se v minulosti vyslovili v tom smyslu, že si autor mnohé přibarvil v zájmu boje za socialistickou společnost, že skutečnost nebyla takto strašlivá. Nevím, ať je to však jakkoliv, naprosto chápu, že kniha vybičovala tehdejší společnost k silné prosociální reakci a ke změně zákonů a nařízení regulujících zpracování potravin.

Závěrem si neodpustím poznámku. Posledních několik desítek stran „přednášek“ a „litanií“ je nudná a značně zdlouhavá komunistická agitace. Avšak 20. století jasně ukázalo, že komunismus, v opozici proti kapitalismu, nemá pro strádající dělníky žádné zázračné řešení, nabídne pouze stejnou chudobu, závist, nedostatek, a co hůř, též násilí a teror, a stejně jako v Jurgisově příběhu, velmi pravděpodobnou smrt hladem. Tím chci říct, že to chce hledat nějakou střední cestu.

Kniha není pro každého, dnes je v zásadě překonaná, nicméně nepochybně má svou historickou hodnotu a v žádném případě nelituji s ní stráveného času.

JankoStirbey
06.10.2023 4 z 5

Mimoriadne depresívne dielo. Čo z toho je propaganda a čo je pravda tu posudzovať nebudem. Kniha však zanecháva vo mne silný dojem, hlavne prvé dve tretiny. Posledná, v podobe nájdenia svetla v živote, je však už dosť nudná a rozpačitá. Knihu však určite odporúčam, či už ste robotník alebo majiteľ.


Adele02
30.12.2021 2 z 5

(SPOILER) První půlka fajn, sice jsem se do čtení musela nutit, ale aspoň to o něčem bylo, jak Jurgis odešel od rodiny, tak to šlo okamžitě dolů. V druhé půlce už jsem spoustu odstavců přeskakovala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Džungle v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených13x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech9x