Dvanáct knih, které změnily svět přehled

Dvanáct knih, které změnily svět https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71162/bmid_dvanact-knih-ktere-zmenily-svet-Vqo-71162.jpg 4 8 8

Díla, která by neměla uniknout vaší pozornosti Každý si v paměti uchováváme několik knih, které měnily náš život a ovlivnily náš pohled na sebe sama i na druhé. Také v paměti světa najdeme texty, jež zasáhly do osudů lidstva. Renomovaný britský spisovatel a novinář vybral dvanáct děl, která podle jeho názoru pootočila kolem dějin nejvíce. Tento výběr může na první pohled působit sporně – uvedení práce I. Newtona, díla W. Shakespeara nebo text Magna charta vedle Pravidel fotbalové asociace? Každé dílo představuje významnou změnu ve společnosti, která ovlivnila i náš dnešní svět. Díla, která by neměla uniknout vaší pozornosti.... celý text

Literatura faktu Historie O literatuře
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

12 Books That Changed the World , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dvanáct knih, které změnily svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

esma
13.01.2018 4 z 5

Fotbal nehraji, ale příběh o tom, jak sjednocení pravidel vzniklo v hospodě v partě bývalých studentů středních škol se mi taky líbil. Ti naznali, že zmatky při utkání mužstev z různých regionů musí vyřešit jednou provždy a vyřešili. A s minimálními změnami platí tyto pravidla na celé zeměkouli doposud. Je úsměvné, že to je jediná knížka, která je akceptována všemi bez ohledu na rasu, náboženství a sexuální orientaci.
I jiné příběhy z těchto vybraných dvanácti knih jsou zajímavé, ale pokud si mám vybrat já, tak moje volba je William Shakespeare. Jsem přece v databázi knih, všichni milujeme písmenka... ty se skládají do slov a vět ... a vyvolávají v nás úžasnou odezvu. A jeho zásluha ? Nesmrtelné postavy, jejichž pocity a postoje jsou nám bližší než si dokážeme představit, neuvěřitelná slovní zásoba, kterou vlastně samotvořil ve vřavě doby, ve které žil, otisk génia, který už více než 400 let formuje naše literární cítění.
Moc hezké.

puml
02.09.2014 4 z 5

Poutavě líčené příběhy vzniku dvanácti knih, které ovlivnily (a stále ovlivňují) zásadním způsobem světové dějiny. Výběr je to subjektivní a nezapře svého autora. Já jsem si knihu půjčil především kvůli kapitole o vzniku fotbalových pravidel a dostalo se mi množství zajímavých informací o vzniku fotablu a jeho počátcích ve formě v jaké ho dnes známe. Tato kapitola mi přišla nejzajímavější. Dobrá je také kapitola o Magna chartě ale některé další knihy jsou prezentovány dost jednostranně, jako napříkald kapitola o překladu Bible s názvem Bible krále Jakuba, která dle autora pomohla rozvířit debaty jež přispěly ke zrodu demokratických zřízení. Nevím, ale faktem je, že autor se v této kapitole staví k tématu dost jednostranně a vidí v tomto překladu Bible jen samá pozitiva (především tedy jazyková a estetická) a prakticky žádná negativa, která sebou šíření Bible (potažmo jejího anglického překladu) do jiných kultur nevyhnutelně nesla. Ale jinak dobře napsané a nenudící.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dvanáct knih, které změnily svět v seznamech

v Přečtených14x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst6x

Štítky knihy

o knihách knihy

Autorovy další knížky

Melvyn Bragg
anglická, 1939
2011  73%Dvanáct knih, které změnily svět
2011  50%Sedmá pečeť