Duhový cirkus přehled

Duhový cirkus https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244205/bmid_duhovy-cirkus-Kag-244205.jpg 5 16 16

Pojďte společně s Miou nahlédnout do Duhového cirkusu a zazpívat si veselé písničky! Malá Mia není jen tak ledajaká holčička, je z cirkusácké rodiny – patří k Duhovému cirkusu. Skáče salta, jezdí na poníkovi a dokáže rozveselit každé dítě i dospělé, dokonce i zvířátka. Má spoustu kamarádů a s Péťou odvážně zachrání pudlíka Prince. Mia si ráda zpívá veselé písničky, a kdo chce, může si je zpívat společně s ní; v knize jsou hned tři, s texty a notami Štěpána Uhlíře. Petra Neomillnerová ve své knížce pro nejmenší čtenáře opět prokázala, jaký má neobyčejný vypravěčský talent.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duhový cirkus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Atlantis
19.09.2023 2 z 5

"Tati, musíme to dočítat? Mě to hrozně nebaví." Tak přesně takhle zněla reakce mojí dcery na Duhový cirkus. To je smutné, ne? Já s ní navíc musím souhlasit. Paní autorka chtěla v mládí očividně utéct s cirkusem, a tak jsou světští ty nejsprávnější na Zemi a ostatní jsou šedí, agresivní a závistiví. Tohle číst nechci.

Osice
16.04.2021 5 z 5

O Petře Neomillnerové vím už nějakou dobu, zažila jsem ji naživo v Jičíně na knihovnické dílně. Tehdy předčítala, tuším, ze své knihy Amélie a tma. Od té doby jsem na ni nezapomněla, ale až s Barunkou jsem dostala chuť společně si přečíst její knihu:-) A musím říct, že i když jsem věděla, že autorka psát umí, tak jsem byla velmi mile překvapena. Až se vrátím z rodičovské do knihovny, tak ji budu doporučovat, kde se dá.

Duhový cirkus tvoří jedna širší prima rodina, o všem nám ochotně povypráví nejmladší členka Mia. Zrovna přijeli do dalšího města a Mia při svém průzkumu objeví zanedbaného pejska, který je přivázaný na řetězu a před sebou má prázdnou misku. A záchranná anabáze začíná. … Tu cirkusáckou holčičku jsem si fakt oblíbila. Bavila mě její dobrosrdečnost, její otevřenost, její bezprostřednost, její dětská fantazie, ale hlavně snaha vrátit smutným lidem radost do života. Momenty s Květou a s Jonášovou maminkou pro mě byly dost emotivní. Úplně mě to dojímalo.

„U maringotek zase stojí zamračená paní, co nemá ráda hlasitou hudbu. Rozběhnu se k ní.
„Dobrý den, paní.“
Možná už chtěla začít křičet, ale teď nemůže, když jsem ji pozdravila.
„Jdeš taky do cirkusu?“
„Ne.“
„Bolí tě hlava?“ Maminka občas říká, že ji bolí hlava, když papoušek Toto moc křičí.
„Bolí.“
„Máma mě vždycky pohladí, když mě něco bolí.“
Chci paní pohladit. Až jí bude líp, nebude si stěžovat na cirkus.
„To pomáhá jen dětem.“
„To pomůže každému,“ zamračím se.“

Příběh oživují 3 písně (i s notovým zápisem) od Štěpána Uhlíře a všední, přesto zdařilé ilustrace, které nádherně navozují atmosféru, od Olgy Franzové.

Knížku si dcera vybrala sama z mého seznamu „chystám se číst“ zde na DK. Přes knihovní okýnko se jí totiž knížky vybírají špatně:-) Přečetly jsme během dneška v kuse a slíbila jsem jí, až bude hezčí počasí, že jí ukážu, jak se dělá hvězda. Barča si samozřejmě všimla, že duha na obrázcích není správná duha a nemůže se dočkat až si na pouti koupí balonek a projede se na koníkovi. Jen se obávám, že to letos nezvládneme:-(


Metla
26.04.2020 5 z 5

Petra Neomillnerová si zřejmě potřebovala odpočinout od násilí, drsného sexu, upírů, zaklínačů a jiné havěti, proto z temných světů fantastiky zamířila k duhou opředené literatuře pro díťata - primárně tak ve věku 5 až 7 let (+/-). Očima děvčátka z cirkusové rodiny zavítáme do jednoho obyčejného městečka, seznámíme se s některými obyvateli a jejich problémy, absolvujeme představení s koníky, poníky, pudlíky, akrobaty, klauny, zkrátka s různými šikovnými zvířaty i lidmi, zachráníme opuštěného psa, laskavým slovem či pohlazením spravíme téměř vše. Zrovna tak knížka působí: jako milé pohlazení, nakouknutí do sluncem zalitého světa dětství, bezstarostného, kde má vše snadné řešení - hlavně neztrácet úsměv a šířit ho kolem sebe jako ... do prkna, co se dá šířit a není to nakažlivá choroba?
Těžko soudit, proč tahle příjemně napsaná knížka neslaví úspěchy (usuzuji z faktu, že jsem si ji vybrala jako dárek zdarma k objednávce z Albatrosu). Snad je to cirkusová tématika, která není pro každého přitažlivá: leckdo nemá rád klauny, tvrdou drezuru, nemyslí si nic dobrého o světských atd. Možná to chtělo lákavější výtvarný doprovod - ilustrace Olgy Franzové nejsou vůbec špatné, zařadila bych je k mírnému nadprůměru, ale děti (a často i jejich rodiče) hodně vybírají očima. Přičemž „Duhový cirkus“ skončil beznadějně poslední v hromadě nových dětských knih, z nichž si cácorka volila četbu před spaním.
Čtyři spokojené hvězdy za mě a jako obvykle přihodím jednu za dcerku, která teď samozřejmě chce být povoláním cirkusačka. Dávám tomu den, maximálně dva, než zatouží po kariéře astronauta, piráta nebo popeláře. 85%

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Duhový cirkus v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

2009  81%Zaklínačka Lota
2012  81%Amélie a tma
2008  84%Psí zima
2007  80%Nakažení
2007  72%Hry na bolest