Druhý život Marýny G. přehled

Druhý život Marýny G. https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399486/bmid_druhy-zivot-maryny-g-l1Z-399486.jpg 4 449 449

Svět žen je vždy jiný než svět mužů. Kronika velké valašské rodiny, v níž projdeme celé 20. století, je psána výhradně z perspektivy žen. Marýna, Růža, Josefka a Fany - kolem nich míjejí československé dějiny se všemi zvraty, propastmi a výšinami, nadějí i rezignací. Obě světové války, osvobození, 50. a 60. léta rezonují ve třech příbězích, čtvrtý je ukotven v naší současnosti. Díky autorčině výraznému talentu vzniká originální, přitažlivý obraz jednoho kraje, jedné země. Novely o čtyřech ženských osudech se postupně splétají do promyšlené románové struktury spojené jedním prostředím. A ačkoli zachycují různá období lidského života i velkých dějin, pokaždé hovoří o fenoménu ženství. Ženy jako hrdinky své doby, bohyně našeho světa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhý život Marýny G.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (141)

jana-cisarova
15.04.2024 5 z 5

Knihu jsem měla dlouhý čas v knihovně a vůbec se mi do ní nechtělo. Již jednou jsem ji před několika lety přečetla, protože mi byla moc vřele doporučena mojí maminkou a sestrou, které ji dostaly od jedné staré ženy, maminčiny přítelkyně. Pokud si pamatuji, přečetla jsem ji na moc a na sílu. Nemám totiž ráda knihy z války a knihy o těžkém životě a přežívání v krutých podmínkách.
Vzpomněla jsem si na ni, když jsem uvažovala, kterou knihu, odehrávající se v době války, zařadím do čtenářské výzvy. Nemusela jsem nic shánět v městské knihovně, stačilo vytáhnout tuto z domácí knihovny. Kupodivu, hned od začátku jsem jí přišla na chuť.
Pojednává o čtyřech ženách z velké rodiny na Valašsku. Každá z nich žila v jiné generaci, které následují po sobě. Marýna, narozená v roce 1890, zažila ne jednu, ale obě světové války. Prožila život ze všech z nich nejtěžší, ale na sklonku života uznává, že byl krásný a požehnaný. Přinesl jí hodného manžela a šest dětí, které se dočkaly dospělého věku, od nich pak velké množství vnoučat a pravnoučata.
Jedna z jejích dvou dcer, Růža, vypráví svůj život v druhé části knihy. Též prožila válku, manželství, rodičovství, ale kromě práce a dřiny poznala i práci, která byla jejím koníčkem, divadlo. Ve třetí části knihy se dočteme o Josefce, která se stala ženou nejmladšího syna Marýny, Vladimíra. Její vyprávění začíná v útlém dětství, kdy ztratila matku, nejdříve ji vychovávaly dvě starší sestry kromě otce, který pro práci a nekonečnou dřinu, aby rodinu uživil, neměl na výchovu dětí čas. Nakonec zůstala na velké hospodářství úplně sama, když se sestry provdaly a odstěhovaly a otec těžce onemocněl.
Poslední ženou, která vypráví svůj příběh, byla Josefčina dcera Fanny. Začíná své vyprávění až v dospělém věku, kdy měla již vdanou dceru a dva dospívající syny. Žili již v dnešní době, době počítačů a mobilů. Podle toho, je také její příběh odlišný od těch předchozích. Ráda však vzpomíná na babičku (Marýnu), dokud ještě žila, na dědu a na všechny tety a strýce, kterých opravdu bylo moc. Kniha si zaslouží všech pět hvězdiček.

ivca84
01.04.2024 5 z 5

rodinná kronika o těžkém osudu lidi na Valašsku a pohraničí


Lenka276
21.02.2024 5 z 5

Krásná kniha o těžkém životě našich předků.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2013 - Literární cena Knižního klubu


Kniha Druhý život Marýny G. v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených623x
ve Čtenářské výzvě74x
v Doporučených48x
v Knihotéce137x
v Chystám se číst288x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech2x