Dospělé děti alkoholiků přehled

Dospělé děti alkoholiků https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466348/bmid_dospele-deti-alkoholiku-a6e-466348.png 4 34 34

Když se v 80. letech minulého století začala autorka zabývat rodinami lidí závislých na alkoholu, vstupovala na neznámé území a trvalo ještě několik let, než se z její knihy Dospělé děti alkoholiků stal bestseller. Janet Woititz dospěla k určitým charakteristikám těchto lidí. V důsledku absence rodičovské vřelosti a jasně definovaných hranic v dětství si například nejsou jisti tím, jaké chování je normální, lžou v situacích, kdy to vůbec není potřeba, posuzují se bez slitování, mají problémy s důvěrnými vztahy, mají sklon buď k mimořádné zodpovědnosti, nebo k mimořádné nezodpovědnosti, jsou impulzivní. Knihu, která se tyto osoby snaží podpořit v jejich sebeúctě, lze využít i u dětí z jiných typů dysfunkčních rodin. Není přitom podstatné, kolik takovýmto „dětem“ vlastně je: Dané vzorce přetrvávají, dokud se z nich jejich nositelům nepodaří vyrůst. Tehdy také překonají začarovaný kruh a mohou svým dětem předat lepší poselství, než si z dětství odnesli oni sami.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Adult Children of Alcoholics


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dospělé děti alkoholiků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

DreamerX9
22.02.2024 4 z 5

Řekla bych že kniha je opravdu výstižná a mohla by mít klidně ještě dalších 300 stran. Líbí se mi že je to jedna z mála knih která nejen že říká "to co děláte má dopad i na vaše děti" ale i "takový by mohly být vaší potomci jestliže..."
Zároveň se mi líbí že kniha vychází z faktů ne smýšlených domněnek

l1l1lele
24.01.2024 4 z 5

Doporučuji knihu přečíst :-). Dostane se vám vysvětlení určitého chování jak u sebe, tak u svých blízkých. Některé věty zabolí, ale pak pomohou. Může vás až překvapit kolik "aha" momentů během čtení zažijete. Je to úzká kniha, ale je plná vět pochopení, vysvětlení a naděje.


Ája373
22.11.2022 5 z 5

Cítila jsem se při čtení, jako kdyby mě někdo postupně svlékal. Jako kdyby něco, co jsem měla hluboko uvnitř sebe někdo konečně mohl spatřit. Doporučuju všem dětem alkoholiků, pomohlo mi to pochopit sebe samou a přijít na to, kde se některé moje patologické vzorce chování vzaly.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dospělé děti alkoholiků v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených3x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x