Domov na konci světa přehled

Domov na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16022/bmid_domov-na-konci-sveta-dyB-16022.jpg 4 403 403

Ohijské kluky Jonathana a Bobbyho k sobě už od dětství pojí pouto, které by nezasvěcenec nazval „čtyřprocentním“. Jenže zdání klame. Jak totiž s Michaelem Cunninghamem postupně nahlížíme pod pokličku jejich dávných katastrofálních ztrát i současných všedních obav k nímž se později v New Yorku přidává i ironický hlas jejich společnice a důvěrnice Clare, zjištujeme, že v knize půjde o víc než jen o postavení menšiny, na jejiž oprávněné touhy a přání není svět zdaleka připravený. Když oba hrdinové vytvoří s odkvétající Clare nonkonformní „rodinu“, dosáhne autor situace, o kterou mu šlo především. Za pomocí monologů jednotlivých postav, jejich rozdílných pocitů a stanovisek defiluje před našimi zraky rozpor mezi tím, jak chceme být druhými viděni – a jak se jim místo toho jevíme. Druhý román tvůrce světoznámych „Hodin“ udivuje nejen lehkostí jinak obtížné zpovědní formy a množstvím originálních metafor, ale také tím, s jakou otevřeností před námi autor odhaluje krizi svých Kristových let a bitvu o další směřování. Cunninghamova kronika zrání generace třicátníků z velkoměsta 80. a 90. let ukazuje problém důvěrně známý všem: budoucnost si vytváříme pouze z matriálu, který jsme dostali k dispozici, neboť nic jiného nám ani nezbývá. Důležité bude, jak navzdory genům, bolesti i zkušenostem přilneme k druhým, zdali nemáme přece jen být přísnější na sebe i na své blízké a kolik ze svého ega dokážeme obětovat pro místo, které chceme nazývat domovem. Cíl cesty a současně její prostředek je zřejmý a jako by se v něm ozývala Pavlova epištola Korintským: můžeš mít nakrásně víru i naději, nemáš-li však lásku, nemáš nic. To koneckonců potvrzuje také legendární rockový víkend ve Woodstocku, rámující jeden z nekřehčích a nejsrozumitelnějších amerických románů posledních let o schopnosti, z níž bude bez výjimky vyzkoušen každý z nás – o umění, jak naložit se svým životem. (Vydavatel)... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Home at the End of the World , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domov na konci světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (65)

aralka
05.04.2024 5 z 5

Prostě nádhera!! Je to typ knihy, ke které se můžete pořád vracet a stále budete nacházet nové a nové věci k zamyšlení, definice krásy, života, času, lásky, povahových rysů člověka.....postavy jsou vymyšlené a napsané tak, že k nim čtenář pociťuje stejný vztah jako ke skutečným lidem, ať už sympatie, blahosklonnost, obdiv, odpor, nesouhlas.....Cunningham píše tak lehce a jakoby mimochodem vyjadřuje nejniternější pocity a myšlenky člověka, které se obvykle těžko dají zformulovat, ale pouze se cítí, že to tak nějak je... já jsem si velmi oblíbila Clare..."Toužila jsem po životě, který by byl současně poklidný i šokující. Chtěla jsem být milována někým přísným a rozvážným, a zároveň jsem si přála pobíhat s opileckým jekotem a s flaškou v ruce mezi světly rozjetých aut. To bylo naše rodinné prokletí , mívali jsme sklon pěstovat v sobě hejna ničím nezkrocených přání, která se navzájem nesmiřitelně střetávala a potírala..."

capricorn__
18.02.2024 5 z 5

"Domov na konci světa" je zvláštní kniha, protože mě rozčilovala stejně tak, jako mě bavila a poutala. První část románu se mi zdála rozhodně lepší, více mě vtáhla do děje a přiblížila k postavám, ke kterým jsem si našel cestu. Pokud je na něco Cunningham mistr, pak právě na vykreslení postav - u všech jeho knih jsem měl pocit, že to nejsou postavy, ale opravdoví lidé kvůli tomu, jak lidsky se chovaly a jaký měly promyšlený charakter. V druhé části jsem skoro všechny postavy něčím nenáviděl, protože mě frustrovaly - přesně ale vím, že archetypy těchto postav ve skutečném životě opravdu existují. Kvůli tomu se mi kniha těžko četla: věděl jsem totiž, že si postavy "něčím" ubližují a rozčilovalo mě tomu přihlížet (nevím, jestli to tak Cunningham zamýšlel). Kniha pod mýma rukama utekla příliš rychle, konec byl hezký, nicméně bych se nezlobil, kdyby přišel až třeba za dalších sto stránek. Určitě doporučuju, ale nevím, jestli se ke knize někdy chci vrátit.


Radimka
03.07.2023 5 z 5

Tak tohle mě fakt dostalo. Patří mezi moje TOP 10. Neskutečně silný příběh psaný s takovou lehkostí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. - 16. 5.)

09.05.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1991 - Stonewall Book Award (Literature (finalist))


Kniha Domov na konci světa v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených538x
ve Čtenářské výzvě37x
v Doporučených72x
v Knihotéce189x
v Chystám se číst340x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech7x