Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů přehled

Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39197/dominia-panu-z-hradce-slavatu-a-czerninu-39197.jpg 2 4 4

Autor se znovu vrátil do jižních Čech, tentokrát s přesahem hlavně na jižní Moravu, aby popsal zrod, rozkvět, ale i zánik nejslavnějších rodů spojených s regionem: pánů z Hradce (jedné z větví pánů z Růže), jejich nástupců Slavatů a pak Czerninů, ale také Krajířů z Krajku a dalších, včetně jejich sídel, a to i v Praze, Vídni a na dalších místech. Nezapomíná ani na zdejší malebná města Jindřichův Hradec, Telč, Slavonice, Dačice a další, hrady a zámky, ale i jiné pozoruhodnosti. Bohatý ilustrační materiál s řadou u nás nepublikovaných snímků (mj. z archivu Czerninů) tvoří z knihy unikátní záležitost. 12. června proběhl v Jindřichově Hradci slavnostní křest knihy Pavla Juříka Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czernínů. Na snímku na podiu před Menhartovým palácem jindřichohradeckého hradu a zámku zprava: moderátor, pan "Jindřich II. z Hradce", hrabě Karel Evžen Czernin, vladař domu hradeckého a chudenického z hradecké větve, hrabě Jan Czernin z vnořicko- dymokurské větve, autor knihy Pavel Juřík, šéfredaktor Libri František Honzák, starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek a mušketýr.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

tessa.mik
19.07.2023 1 z 5

Co na toto napsat. Čekala jsem a doufala v něco jiného. Jako, takhle, úplná ztráta času tato kniha nebyla. Pouze obecné info, bez pramenné základny bych knize, kde je autor "nehistorik" i odpustila, ale ty faktické chyby, kterých tam opravdu nebylo málo, ty už se tak úplně odpustit nedají.

Sandik
10.08.2021 1 z 5

Pro mě osobně naprosto a dokonale zbytečná kniha, jakkoli je obrazově opulentní a graficky kultivovaně provedená. Informačně kromě obecných banalit nepřináší téměř nic skutečně podstatného, nemluvě o řadě chyb. Celkový dojem: 25% (s přihlédnutím k velmi vysoké ceně)


nemharap
06.04.2013 1 z 5

Ač jsem se těšil, že vyšla konečně kniha o pánech z Hradce, Slavatech a Černínech , hned po prvním prolistování jsem byl nešťasten z toho, že tuhle slátaninu a nepovedenou kompilaci plnou závažných chyb, které by mnohdy odhalilo i dítě na vyšším stupni základní školy, může vůbec někdo napsat a natož vydat. Pan Juřík by se měl držet knih o bankovních kartách (tomu možná rozumí), ale do knih o historii se neplést. Nebo by toto své „veledílo“ měl vydávat na pokračování někde v bulvárních novinách. Tolik faktických chyb v textu i v popisech u obrázků snad není možné ani udělat. Jeden příklad z neskutečného množství ostatních chyb: strana 144, obrázek vpravo nahoře, zámek Telč, na fotografii dveře v jejichž výplních jsou dvě stříbrné růže v červeném poli a pod obrázkem nápis: Některé dveře zdobí motivy hradeckých růží. V první řadě pochybuji, že dveře s těmito růžemi byly vyfotografovány na zámku v Telči. A to hlavní je, že kdyby pan Juřík navštívil některý z hradů a zámků Vítkovců, poslechl si legendu o dělení růží, věděl by, že páni z Hradce mají v erbu zlatou růži v modrém poli. A k tomuto pro něj jistě objevnému zjištění, stačilo by mu navštívit jedinou obyčejnou prohlídku například v Jindřichově Hradci, Třeboni, Telči nebo Českém Krumlově. Pokud nám tedy pan Juřík chrlí každým rokem jednu knihu o šlechtických rodech s prodejní cenou 990,- Kč, dělá to jen pro to, že si na tom potřebuje co nejvíce narejžovat do své kapsy. Větší znalosti historie má totiž i kdejaký žák základní školy.
Závěrem mohu jen napsat, že pod pozlátkem kvalitního papíru a mnoha fotografií, skrývá se slátanina nejvyššího stupně, kterou si rádoby historik pan Juřík dovolí vůbec vydat a nakladatelství LIBRI za nekřesťanské peníze prodávat. Kdo tedy máte jen trochu povědomost o historii jihočeských hradů a zámků, ani tuto knihu neotvírejte, protože to co se tam dozvíte, z toho vám veselo nebude. A pan Juřík? Tomu by měli jakoukoliv další historickou knížku zakázat vydat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených3x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit5x