Domica - Baradla přehled

Domica - Baradla
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294486/bmid_domica-baradla-uCk-294486.jpg 4 1 1

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domica - Baradla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

David81
02.06.2024 4 z 5

Velmi dobrá knížka, která zřejmě jako jediná pojednává o celém domicko-baradelském jeskynním komplexu, který v celkové délce přes 25 km prochází Slovensko-Maďarskou hranicí. (Jde o jedny z nejkrásnějších jeskyní, co jsem viděl, bohužel silně znehodnoceny tunami betonu.) Srozumitelně je zde popsán vývoj celého systému, jeho hydrologie, krasové jevy, archeologické nálezy a historie zpřístupňování jednotlivých částí.
Co mě zaujalo - v době vydání byl pro turisty v provozu i druhý úsek vodní plavby (tzv. Diamantová plavba), který tu je popsán. Po roce 1970 není kvůli zanešení bahnem již v provozu. Dále je tu uveden princip vzniku jedinečných útvarů, které u nás nenajdete - krápníkových štítů, bubnů, kaskádovitých jezírek i tzv. guánových hrnců. Zajímavá je tu informace o tzv. dýmovém pokusu v Baradlech, kdy byla jeskyně několikrát celá zadýmena a následně se měřila doba výměny jeskynního vzduchu. Dým neunikal hlavními vchody, ale množstvím malých puklinek.
Kromě systému Domica-Baradla jsou zde popsány i některé další zajímavé lokality v okolí - jeskyně Ardovská, Milada (tehdy nedávno objevená jeskyně) nebo třeba Silická ľadnica - u jejího otvoru stál údajně v 19. století malý pivovar, který využíval led z jeskyně ke svému provozu. Zaujme spousta dobových fotografií, které ukazují, jak se krajina Slovenského krasu časem změnila (bezlesá Silická planina). Na rozdíl od Domici tu bohužel chybí podrobná mapka Baradel.
Jeden z tehdejších zákazů návštěvního řádu by se dnes mohl klidně obnovit: "Zakazuje sa robiť nemiestne poznámky a vtipy"...


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Domica - Baradla v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce1x

Štítky knihy

Slovensko, Slovenská republika jeskyně průvodce turistické průvodce

Autorovy další knížky

Anton Droppa
slovenská, 1920 - 2013
1973  80%Slovenské jaskyne
1962  0%Gombasecká jaskyňa
1967  90%Jaskyne na Slovensku
1961  80%Domica - Baradla
1953  %Demänovské jaskyne