Doktor z Osvětimi přehled

Doktor z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450199/mid_doktor-z-osvetimi-8QK-450199.jpg 4 15 15

Leden 1945. V Osvětimi-Birkenau zůstalo 4800 vězňů, ne schopných vydat se vlastními silami na strastiplný pochod smrti. Plynové komory a krematoria byly vyhozeny do vzduchu a sovětská vojska pronikla do hlubin nacistické obrany takovou rychlostí, že táboroví dozorci nestačili zabít přeživší vězně... Pár dní po osvobození koncentračního tábora sem přijíždí lékař Józef Bellert se skupinou více než třiceti krakovských lékařů a zdravotních sester. Po dobu osmi měsíců provozují prakticky na koleni v ruinách osvětimského tábora pravděpodobně největší polní nemocnici 2. světové války. To všechno v době bezprostředně po osvobození, kdy ještě doutnaly sutiny krematorií. Vězni odsouzení k smrti dostali šanci na nový život. Díky Bellertovi a jeho kolegům, kteří jim poskytli lékařskou pomoc bez ohledu na nedostatek vody a jídla, hygienických prostředků, obvazů a léčiv. Jejich zubožení pacienti vážili průměrně 25-30 kg. Trpěli tyfem, horečkami, tuberkulózou, průjmy, otoky a proleženinami. Báli se lidí v bílých pláštích s injekčními stříkačkami, protože je spojovali s injekcemi fenolu, s nimiž esesmani zabíjeli nemocné vězně. Člověk musel být skutečně silný, aby dokázal pomáhat v těchto podmínkách. Už jen pobyt v místě tak velmi zamořeném smrtí, kde se ošetřovatelky a lékaři denně potýkali s fyzickými a psychickými zraněními svých pacientů, představoval obrovské trauma dokonce i pro ty, kteří viděli nejednu válečnou hrůzu. Je těžké tomu uvěřit, ale ze 4 800 pacientů se k životu a zdraví podařilo navrátit 4 620 z nich.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Lekarz z Auschwitz , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

simca9342
23.08.2023 5 z 5

Přečtená loni.

"Statečný lékař jako kapitán lodě odchází ze svého místa jako poslední."

27/1/45: osvobozena Osvětim. Teď už jeden z nejznámnějších táborů pro vyvražďování Židů a jiné "nevyhovujíci" národnosti.
Kdysi - v den osvobození: Holé baráky mezi ruinami narychlo zdevastovaných pecí, plynových komor a jiného důkazního materiálu jako usvědčující stopy nacistů, ale hlavně přeplněné vězni v pruhovaných pyžamech- mundurech.
Právě tam přijíždí pomáhat dr. Józef Bellert. Lidem, kteří přežili dává nové naděje, ale hlavně v nově vybudovaných nemocnicích jim spolu s týmem polských lékařů pomáhají se co nejlépe uzdravit...
1944- Pár těch, co ještě žijí, viděli hrůzy nacismu a už nedoufají, že někdy uvidí své blízké se účastní pochodu smrti. Jiná dějová rovina zase popisuje příjezd jednoho dobytčáku do tábora.
Kniha je doplněna černobílými dobovými fotografiemi krátce z doby po válce.

DomYell
22.05.2022 1 z 5

Slabota. Ten o kom jsem myslel, ze to bude to vlastne temer ani nebylo. Presnejsi nazev je: Povidky z jedne a druhe kapsy z Osvetimi. Doplnovat "vazenou" knihu fotkami z wikipedie, je jako si jit v sadomasochistickem oblecku hrat na pisek s detmi na indiany a hrat pri tom jezdeckeho kone.
Kniha je pouze devalvace hruz a ztraceny cas. Do zpracovavani tohodle temata by se rozhodne nemel poustet kazdy, kdo se umi podepsat. Cim vice takychto slatanin, tim vice bude tema zlehcovano, zjednoduseno a zapomenuto.


Knihomolka506
10.04.2022 5 z 5

Ne moc veselé zakončení týdne.
Příběh pomocné síly v podobě velmi ochotného doktora přicházejícího podat pomocnou ruku těm nejvíce potřebným. Lidem, kteří přežili nemožné...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doktor z Osvětimi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Szymon Nowak
polská, 1973
2020  73%Doktor z Osvětimi