Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách přehled

Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116205/mid_doktor-na-everestu-boj-o-zivot-v-extremnich-podminkach-116205.jpg 5 18 18

Boj o život v extrémních podmínkách. Předmluvu napsal sir Edmund Hillary. Autobiografické zážitky zaznamenané významným americkým lékařem vrcholí popisem výstupu na Mount Everest v roce 1996. Tehdy K. Kamler sehrál klíčovou úlohu při pomoci přeživším obětem katastrofy. Jeho kniha je výjimečně zasvěceným vyprávěním o tom, co člověka stojí a jakou odměnu přináší vysokohorské horolezectví. Pobyty v expedičních táborech byly pro autora neocenitelnou lekcí, nejen pokud šlo o medicínu praktikovanou v extrémních podmínkách, ale též poučením o síle hory a nezlomnosti lidského ducha.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Brána
Originální název:

Doctor on Everest


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

julifox3
10.10.2023 5 z 5

K dílu jsem se dostala četbou knihy Wima Hofa, který na lékaře - horolezce odkazoval. Z knihy jsem nadšená, líbilo se mi barvité popisování reálií a zdravotnické praxe v extrémních podmínkách. Styl psaní se mi zamlouval, autor si nehrál na hrdinu, k náročným podmínkám přistupoval s pokorou k přírodě i svým limitům, to vše popisoval s mírnou sebeironií, která knize dodávala na atraktivitě. Upřímný popis, lidskost, spolupráce horolezců a empatie vtáhla do děje, všem jsem držela palce.

marcela0282
03.03.2020 5 z 5

Precteno jednim dechem, moc se mi libil styl psani, pribeh, i to, jak uprimne autor vyjadruje sve pocity.


haki34
17.01.2018 5 z 5

knížka se mi moc líbila a hodně na mě zapůsobila....jelikož mám načteno messnerovky, mohla jsem srovnávat. Ken Kamler nám vrcholové vysokohorské horolezectví podává jiným okem, a v prvé řadě zůstává lékařem. Což mě zaujalo - pádž jsem kolegyně... kromě svých dojmů tedy v kize líčí i nejčastější problémy u kterých zasahoval. jak se s nimi vypořádal, co medikoval a tak...od boje s průjmem, zvracením, až po plicní edém, edém mozku následkem krvácení, omrzliny, záněty plic...jeden by si nemyslel, kolik toho horolezci v průběhu expdice často prodělají...Messner je jiná liga - jeho lehký styl bez kyslíku šupem nahoru a dolů - po přečtení Kamlerov knihy se jeví jako skoro nemožné :)))
kromě zdravotních problémů neustálé přesuny v rámci aklimatizace, kdy kondice se jim spíše zhoršovala než lepšila, rýma, kašel bronchitida, pneumonie, a pak šup nahoru..jako dechovou rehabilitaci lze po přečtení knihy doporučit zejména hru na foukací harmoniku ;)))
krásně vylíčil vztahy mezi členy expedice vlastní i souběžně probíhajících, soudržnost, vztahy se šerpami...nejvíce je popsána jeho první everestská, pak více 3., kdy byl 300m od vrcholu (ale jak všichni víme -- víc hrdinské je vědět kdy obrátit, než se nevrátit..) a pak expedice v roku 1996, kdy pomáhal zachraňovat přeživší největší tragédie...tam jsem se neubránila i slzám dojetí a opět mi běhal mráz po zádech, když jsem četla o boji lidí proti přířodě, pomalé smrti umrznutím Roba Halla nad Hillaryho výšvihem a jeho emotivním telefonátu s těhotnou manželkou, taky lékařkou (nedávno jsme koukali na nejnovější filmové zpracování a dopadlo to podobně...)
Ken Kamler nám přiblížil hlavně lidskost, soudržnost, emoce...a to, že být lékařem je celoživotní poslání na všech frontách... velmi hezky psal taky o svých dětech a ženě, kteří mu byli počas dobrodružných pokusů oporou, a jsem moc ráda že se po všech peripetiícch šťastně vrátil domů...silné emoce...howgh !

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

horolezectví Mount Everest (osmitisícovka)

Autorovy další knížky

Kenneth Kamler
americká, 1947
2005  97%Doktor v extrémních podmínkách: Hranice života a smrti pohledem sportovního lékaře
2003  92%Doktor na Everestu - Boj o život v extrémních podmínkách