Doktor Jesenius přehled

Doktor Jesenius https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350542/bmid_doktor-jesenius-TUW-350542.jpg 5 26 26

Románová kronika o živote Jána Jesenského, rodák z Turca, osobného lekára cisára Rudolfa II. v Prahe. Autor opisuje jeho život až po krutú popravu na Staromestskom námestí v Prahe r.1621, pre účasť na povstaní českých pánov proti Habsburgom. Obsiahle epické dielo vykresľuje politické, spoločenské snaženia Jeseniových čias a dotýka sa mnohých významných osobností vtedajšieho vedeckého života.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Jesenius. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Marmarek
11.08.2023 4 z 5

(SPOILER) I když je asi každému jasné, jak to dopadne, kniha dokáže i překvapit. Jak to u historických románů bývá, něco je uvedeno trochu moc programově, upozorňuje se na to a vysvětluje se to, ale to prostě k žánru patří. Mnohé souvislosti vysvětleny velmi dobře. Pro mě osobně např. to, že pitva byla pod širým nebem, trvala 4 dny a byla kolem ní spousta byrokracie :) Je též zajímavé sledovat, jak se psychologie postav liší v různých historických románech - nedávno jsem četl Tychona Brahe cesta k Bohu od Maxe Broda a Tycho i Kepler jsou tam diametrálně odlišní. Četl jsem jako letošní výzvu - kniha, která se odehrává v 16. století. Snad mi to projde, první čtvrtina knihy se odehrává v roce 1600, který ještě do zmíněného století patří :)

Eicherik
14.03.2021 5 z 5

Nádherný historický příběh. V prvních dvou třetinách je působivě zobrazena rudolfínská Praha a setkáme se nejen se samotným císařem Rudolfem II., ale také s hvězdářem a astrologem Tycho de Brahem, hvězdářem Keplerem, rabi Löwem, katem Mydlářem a dalšími zajímavými postavami. Mimo těchto známých osobností musím ještě zmínit Jeseniovu manželku, moudrou paní Marii a císařova lva Mohameda, který byl až osudově spjat s životem svého pána. Poslední třetina knihy je už jen temné martyrium. Bílá hora, uvěznění a poprava na Staroměstském náměstí.


PetraRehackova
21.02.2021

Knížku jsem si koupila v antikvariátu ,padla mi do oka za výlohou.
Myslím že jsem neprohloupila. Knížku jsem přečetla během týdne.
Doporučuji všem knihomolům, těm co se zajímají o naší historii. Knížka by měla být povinná četba pro školní mládež aby se něco zajímavého dozvěděli o významném lékaři.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doktor Jesenius v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst6x
v dalších seznamech2x