Dokázal jsem, že to dokážu... přehled

Dokázal jsem, že to dokážu... https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407364/dokazal-jsem-ze-to-dokazuPDYcBp-cOt-.jpg 3 8 8

Životní příběh plný překvapení a nečekaných zvratů. Vypráví o životě Reného, který se dostane díky svým schopnostem a ambicím až na vrchol kariéry. O to tvrdší však je zlom v podobě slepoty, která skvělou kariéru utne. Román však není kňourání nad krutým osudem. René syrově popisuje neosobní chlad nemocničních pokojů i své opětovné hledání místa mezi lidmi, a také vyrovnávání se s vlastním hendikepem. Zachycuje reakce a změny chování blízkého i vzdáleného okolí. Velkou oporu nalézá v životním partnerovi, jejichž vzájemné pouto se ještě více upevňuje. Román je hořkosladký jako sám život. Jeho stránky vás dokáží obrátit k důležitým otázkám, na něž v běžném denním shonu nemáte čas - zamyslet se nad vyrovnáváním se s životními tragédiemi, nad kolegialitou, podporou, empatií i nad námi samotnými. To vše s notnou dávkou humoru, hlavně toho černého, protože právě ten bývá životu nejblíže.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dokázal jsem, že to dokážu.... Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Aneleh
26.10.2023 4 z 5

Před autorem hluboce smekám. Přijít o zrak a přitom zvládnout tolik věcí, to by málokdo dokázal. Kniha je sice plna různých pravopisných chyb a zkomolených slov (nejvíce mě na str. 340 pobavil výraz: zcomincoutoval se), některé věty jsem vůbec nechápala, ale jako celek je to syrový ucelený obrázek naší společnosti. Takto se s postiženými lidmi u nás opravdu zachází a úplně jsem Reného chápala, jak se nakonec zachoval. Zajímalo by mě, jak překonal tu šílenou covidovou dobu a klidně bych si od něj další knihu zase přečetla.

ondras666
11.12.2019 1 z 5

Kniha pro mě byla obrovské zklamání. Čtena opravdu dlouho, protože jsem se nemohl vůbec začíst. A chvílemi jsem to chtěl vzdát.
Děj jednoduchý, životopis jednoho gay kluka, který se z ničeho dostane na vrchol a všechny překážky v životě zvládne. Za to má autor můj respekt, ale to je asi tak vše.
Kniha samotná mi přijde jako pel mel všech zážitků a pocitů, které zažil. V jednotlivých odstavcích přeskakuje a putuje mezi vším možným, což mi hodně vadilo. Uvítal bych osobně rozdělení na kapitoly, ale to by asi neobsáhlo celkový kontext autorova života.
Panu Pastrňákovi přeji hodně štěstí, ale knihy ať raději už nepíše...


Doubravka1975
01.10.2019 5 z 5

Kniha mě zaujala nejdřív názvem, pak jsem si všimla obrázku muže v černých brýlích a bílou hůlkou a anotace...., že jde o životní příběh.
Fakt hodně zajímavý a silný příběh muže, který přišel ve svých 33 letech o zrak, po zápalu plic. Akorát bych se chtěla zeptat autora, že v celé knížce není vůbec žádná zmínka o používání slepecké bílé hole nebo využití psa. Nevím jestli autor používá, ale potom by některé situace byly pochopené okolím jinak než popsal autor. A ještě nesouhlasím s výrokem, že okolní svět zamrzl v 80. letech minulého století. Ale jinak dávám plný počet hvězd, člověk si bohužel uvědomí, jak je lidské tělo vetchá schránka, která může člověka kdykoliv zradit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dokázal jsem, že to dokážu... v seznamech

v Přečtených9x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst5x

Štítky knihy

autobiografické prvky slepota

Autorovy knížky

René Pastrňák
česká, 1977
2019  65%Dokázal jsem, že to dokážu...