Dávný čas přehled

Dávný čas https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351424/bmid_davny-cas-vGy-351424.jpg 4 67 67

Kroniky Půvabu série

< 3. díl

Doctor Who série

7. díl

Dávný čas je novým příběhem odehrávajícím se ve vesmíru kultovního britského sci-fi seriálu Doctor Who s Dvanáctým Doktorem (Peter Capaldi) a Clarou Oswaldovou (Jenna Colemanová) v hlavních rolích. Kniha je posledním dílem trilogie Kroniky Půvabu, do níž spadají již vydané díly Královská krev a Generace velkého třesku.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dávný čas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Adriena838772
26.12.2022 2 z 5

Ne dočetla jsem protože mě to vubec nebavilo

Israha
14.05.2020 4 z 5

Zápletkou a stylizací by Dávný čas zapadl někam do Prometheus/Alien: Covenant univerza. Boj o přežití na palubě vesmírné lodě, konfrontace s nepřátelskou faunou a flórou cizích světů, temná tajemství v hlubinách kosmu i duších protagonistů, relativně nekompromisní redukce počtu postav...ale zároveň je to pořád "doktorovské", plné lidského rozměru a vtipného špičkování Dvanáctky s Clarou (které velmi dobře reflektuje seriálový vztah těchto dvou). Třetí díl trilogie je to pouze formálně, příběh Půvabu se sice završí, ale k pochopení knihy není potřeba znát předešlé dva díly. Napsané je to solidně, výsledný dojem ale bude záležet i na tom, jestli máte afinitu k temné sci-fi s horrorovým nádechem. Kdo ne, dostane ucházející doktorovskou knihu, která není ničím výjimečná; já se řadím k těm, kterým se to žánrově trefilo do vkusu, a tak přidám i tu čtvrtou hvězdu. Společně s Rojem hrůzy a Siluetou asi to nejlepší, co Jota v rámci doktorovské série v ČR vydali.


kap66
13.01.2020 5 z 5

Vidím, že jsem to vychytala, když jsem sáhla namátkou rovnou po třetím dílu. Byl zábavný i napínavý a já víc od Doctora Who nečekám. Navíc Clara a dvanáctý Doctor jsou moji oblíbení, oba dobří a lidští (jak jen to u Doctora jde). Jejich špičkování, popř. vzájemná hodnocení ve mně často vzbudí pousmání.

"Profesorka Ventová je poněkud přímé povahy," poznamenal Balfour. "Je naprostou špičkou ve svém oboru, ale občas jí schází obyčejná lidská vřelost."
"Jo, tomu já rozumím," prohodila Clara. "Věřte mi."

Navíc mám ráda Doctorovu lehkou povýšenost, jejíž projevy musí Clara často u ostatních žehlit, ale – ha, kromě zábavy a napětí je tu i poučení!, i když jsem si ho tam možná propašovala sama – má pravdu, protože lidská zvídavost je úctyhodná, ale měla by být spojená s trochou pokory a s obyčejným pudem sebezáchovy.
Z šesti mých přečtených Doctorů jeden ze dvou nejlepších.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dávný čas v seznamech

v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Doctor Who

Autorovy knížky

Trevor Baxendale
britská, 1966
2017  82%Dávný čas