Dobytí říše Aztéků: Tažení Hernána Cortése v letech 1519–1521 přehled

Dobytí říše Aztéků: Tažení Hernána Cortése v letech 1519–1521
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383085/bmid_dobyti-rise-azteku-tazeni-hernana-c-2cg-383085.jpg 4 27 27

Dobytí říše Aztéků patří bezesporu k fascinujícím příběhům z historie Nového světa. V době, kdy Španělé přistáli u mexického pobřeží, byla moc Aztéků v zenitu. Dobyvatelé právem považovali Tenochtitlan za "nejtřpytivější klenot Mexického údolí"; aztécká metropole v mnoha ohledech překonávala naprostou většinu evropských velkoměst. Conquistadory poháněla touha po zlatě, moci a slávě; lákalo je především pohádkové bohatství tajemné říše, o níž kolovaly fantastické pověsti. Hernán Cortés, jenž stanul v čele výpravy, měl pověst schopného a nesmírně ambiciózního muže. Dobytí aztéckého impéria však vyžadovalo více než jen odvahu, lstivost a bezohlednost. Hlavní roli sehráli především jeho indiánští spojenci, kteří sledovali své vlastní zájmy. Není divu, že cesta k vítězství byla dlážděna porážkami a neúspěchy. V průběhu Truchlivé noci zahynuly stovky conquistadorů, zatímco zbytek výpravy včetně jejího velitele se zachránil jen díky překotnému útěku z Tenochtitlanu. Cortés byl nicméně odhodlán uspět za každou cenu. Téměř šest měsíců usilovně shromažďoval vojáky, spojence, vybavení a zásoby k dalšímu tažení. Poté v naději na pokoření protivníka sestoupil znovu do Mexického údolí. Obléhání aztécké metropole trvalo více než dva měsíce. Nakonec obránci podlehli; "nejtřpytivější klenot Mexického údolí" zmizel pod nánosem trosek a popela. Dobytí říše Aztéků bezesporu představovalo významný milník ve španělské koloniální expanzi, která položila základy moci Španělů ve střední Americe na příštích 300 let.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobytí říše Aztéků: Tažení Hernána Cortése v letech 1519–1521. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Hor89
15.01.2023 3 z 5

Útlá kniha ze série Polozapomenuté války, popisující pád říše Aztéků. Kniha je přehledná a velice čtivá, ale zbytečně stručná - téma by si zasloužilo podrobnější zpracování. V knize je bohužel i dost pravopisných a dalších chybek, korektura mohla být důkladnější - podobný problém má velká část knih z této série. Celkově tři a půl hvězdy.

sarkafarka1900
28.01.2022 5 z 5

Lehce nadsazuji, ale dávám 100 %, zhruba od čtvrtiny jsem četl jedním dechem. I když se zajímám o historii, až po přečtení této knihy jsem získal ucelenější představu o Cortézově dobývání Aztécké říše. Pouze bych býval na začátku knihy přivítal nějaký úvodní souhrnný popis výchozí situace a seznámení s hlavními aktéry, protože kniha popisuje pro českého čtenáře spíše neznámé děje. Ale když se nakonec čtenář zorientuje, stojí to za to.


Igor1311
12.11.2021 4 z 5

Povedal by som, že je to viac než slušná kniha a udalostiach, o ktorých som vedel len tie základné údaje. Autor načrtol, ako a prečo si cortez počínal, ako si počínal, ako vydrancoval Tenochtitlan, ktorý sa mohol stať jeho Waterloom a ako položil základy španielskeho zámorskeho impéria.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobytí říše Aztéků: Tažení Hernána Cortése v letech 1519–1521 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit12x